Три години и половина, след като ГЕРБ "възроди" антимафиотите

Новият парламент "разформирова" ГДБОП, пращайки я в ДАНС

Вътрешното министерство ще се раздели и със звеното си за подслушване

Снимка: МВР

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде извадена от системата на МВР и пратена в Държавната агенция "Национална сигурност". Това предвижда един от първите законопроекти, който ще бъде разгледан от парламентарната правна комисия още в сряда, научи Mediapool от свои източници.

С този ход депутатите на практика ще разформироват антимафиотите, превръщайки ги в разследващо звено към агенцията, докато вътрешното министерство ще се ограничи с изпълнението на чисто полицейски функции.

Поредната структурна реформа в сектора за сигурност цели да разтовари МВР от свръхконцентрацията на власт, натрупана по времето на ГЕРБ. Следващите вътрешни министри да бъдат с ограничен властови ресурс, като се очаква звеното за подслушване и следене (Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" – бел.ред.) също да бъде извадено от ведомството заради множеството скандали и, както се изрази наскоро главният прокурор Сотир Цацаров, "тоягата и микрофонът да не са в една и съща ръка".

Плановете на БСП и ДПС са очевиден отговор на първите законови промени, с които се зае партията на Бойко Борисов, след като дойде на власт през 2009 г. Тогава ГЕРБ приеха законопроекта, изготвен от вътрешното министерство, с който от ДАНС бяха премахнати всички разследващи и полицейски функции. Оттогава спецагенцията, създадена през 2008 г. от кабинета "Станишев", работи просто като аналитична служба.

"Възраждането" на ГДБОП бе един от основните предизборни ангажименти на вече бившия МВР шеф Цветан Цветанов. Преди той да оглави ведомството, предшественикът му Михаил Миков (БСП) бе "понижил" антимафиотите до обикновена дирекция в към "Криминална полиция".

Тогава гордостта в мандата на Цветанов все още носеше невзрачната абревиатура ПОТП ("Противодействие на общата и тежката престъпност" – бел.ред.). Всички по-мащабни и показни акции пък се реализираха от ДАНС, където функционираше звено за задържане, ръководено от близкия до Алексей Петров (тогава съветник по сигурността в агенцията – бел.ред.) - Велин Хаджолов.

Промените ще се гледат в сряда от правната комисия. Това ще измести дори обсъждането на правилника на Народното събрание. Очаква се новите текстове да бъдат един първите законопроекти, които ще минат в парламента, коментираха запознати пред Mediapool.

БСП и ДПС смятат, че по този начин ще дадат ясен знак, че силно се разграничават от водената до момента силова политика от Цветан Цветанов.

Ако тези планове се осъществят, ГДБОП за пръв път ще се окаже извън обхвата на вътрешния министър. През последните две десетилетия службата бе преименувана на няколко пъти, като последователно премина през ЦСБОП, НСБОП и ПОТП. По време на мандата на ГЕРБ ръководните места в системата на МВР бяха доминирани от бивши антимафиоти. Шефът на службата Станимир Флоров пък се превърна в най-приближения човек до Цветанов. Той бе назначен и за заместник - главен секретар.

Преди седмица обаче скоропостижно се пенсионира с 20 заплати обезщетение, след като преди изборите бе отстранен от служебния министър Петя Първанова по настояване на президента Росен Плевнелиев. Причината бе, че прокуратурата образува дело за подкуп в особено големи размери срещу Флоров, след като в редица медии анонимно бяха изпратени копия от няколко архивирани разработки, по които е "протичал" висшият спецполицай.

От приложените копия на класифицирани документи, чиято автентичност бе потвърдена, ставаше ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров "протича" по разработка "Мавър", в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев. Изяснява се, че двамата са в близки отношения заедно с друг служител на бившата НСБОП – Пламен Йоцов. Тримата са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби".

Вторият случай, в който според изпратените документи Флоров става интересен за НСС, е през 2002 г. Тогава той е разработван по линия на оперативно дело "Високия".

"В процеса на работа по ДОР "Алчния", в хода на експлоатация на СРС "Камчия" бе установено, че обектът поддържа интензивен контакт с бивши служители на МВР, които използва за организиране и подпомагане на престъпната си дейност. Особен интерес представлява засеченият нерегламентиран контакт между обекта и лицето Станимир Славейков Флоров", пише в предложението за откриване на делото "Високия".

Сред останалите документи имаше стенограми от записи със специални разузнавателни средства, в които Флоров се наема да прави проверка за крадени коли дали се издирват в Интерпол и Шенген, говорейки по телефона с неизвестни лица, представени само с малките им имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България