Новият парламент се събира на 15 април в старата сграда

Новият парламент се събира на 15 април в старата сграда

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април. Депутатите ще се съберат в 09:00 часа.

По-късно се разбра, че заседанието ще се проведе старата сграда на площад "Народно събрание", а не в бившия Партиен дом, където депутатите от 44-ото Народно събрание се преместиха през септември миналата година. С напускането на историческата сграда на парламента бе прекъсната и 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещение в сградата и да могат да говорят свободно.

Сега на първата среща на представители на шестте групи в новото Народно събрание са се договорили поне откриването да е в старата сграда. Против са били само от ГЕРБ. По време на срещата е имало и предложение депутатите да се върнат за постоянно на площад "Народно събрание", но не се е стигнало до окончателно решение. Предстои въпросът да бъде обсъден отново от шестте партии.  

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание. Президентът ще направи и обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

Резултатите от провелите се парламентарни избори и имената на избраните за депутати бяха обнародвани с брой 30 на Държавен вестник във вторник. 

Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на новоизбрания парламент. "Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на народните представители от ЦИК и ще издам указ", каза държавният глава в понеделник вечерта. 

По-рано във вторник вицепремиерът Екатерина Захариева от ГЕРБ разкритикува президента за това, че не е казал по-рано на коя дата ще свика Народното събрание. "Той направи намек, ние очаквахме, че ще бъде тази седмица. Но за пръв път попадаме в ситуация, в която трябва да изчакаме указа. Най-малкото има подготовка за първото заседание, част от народните представители са далеч. Беше редно да каже, а не да ни държи в неведение", каза тя пред бТВ.

По конституция Радев трябва да свика Народното събрание до месец след изборите. В основния закон обаче няма срок, в който президентът да връчи първия проучвателен мандат. От президенството обаче вече дадоха сигнали, че той няма да се бави и с тази процедура.

Ако първата политическа сила – ГЕРБ, се провали, топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП). Ако и тя не предложи правителство, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021