Новият парламент започна със заявка за редовен кабинет и край на корупцията (видео)

Кой какво каза в първия ден на 47 -то Народно събрание

Третото за тази година Народно събрание започна работа на 3 декември с очакване да се задържи по-дълго като излъчи редовно правителство, което за пръв път в демократичната история на България ще бъде от четири партии. То ще е предвождано от най-младата политическа формация – "Продължаваме промяната" (ПП), чийто 41-годишен съпредседател Кирил Петков най-вероятно ще бъде избран за премиер.

В петък парламентът получи и най-младия председател в историята си – 34-годишният юрист от ПП Никола Минчев, който бе избран с подкрепата на 158 депутати, един "против" и 72-ма "въздържал се". В обръщението си той изтъкна, че избирателите очакват от седемте формации в НС "екипна работа, а не авторитарни решения".

"Нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия в парламента. Нека работим за това в 47-ия български парламент, в рамките на един пълен 4-годишен мандат, да възстановим духа на взаимното разбирателство и да наложим нов модел на правене на политика", каза Минчев.

Преди това президентът Румен Радев призова за "демонтаж на прокурорския чадър над корупцията". Държавният глава заяви, че ако няма решителни промени в прокуратурата, всички добри намерения са обречени на провал.

И макар по традиция първият ден на всеки нов парламент да е по-скоро тържествено бъбрив, сега атмосферата е доста по-напрегната и делова, в очакване на новини около бъдещото правителство.

Лидерите на ПП и бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев започнаха веднага след изборите на 14 ноември разговори с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" с цел да демонтират корупционния модел на управление от ерата на ГЕРБ.

Петков заяви в петък, че се надява до края на другата седмица да бъде готово коалиционното споразумение, след което ще се изясни и съставят на бъдещия кабинет, в който ще участват представители и на четирите партии.

Към момента изглежда, че един от големите проблеми пред договарянето на правителството са претенциите на лидера в оставка на БСП Корнелия Нинова да получи някакъв сериозен пост във властта и така да укрепи позициите си в партията, където има силни гласове за смяната ѝ с нов лидер.

В първото си слово като народен председател и лидер на първата политическа сила ПП, Кирил Петков очерта основни проблеми, които очакват решения - разбитите ни пътища, високите цени на електроенергията, незаконните сметища, недоброто състояние на околната среда.

"Къде са били народните представители, които е трябвало да решават проблемите? Отговорът се крие само в няколко думи - алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават Майбаси, Ролсройси, Ферарита, но не на успели конкурентоспособни бизнеслидери, а на хора, свързани с властта. Хора, които са се закачили под една или друга форма на държавния бюджет, хора, които харчат със спокойствие нашите данъци все едно е тяхна бащиния. Това са корумпирани лобисти без истински бизнес. Това трябва да спре днес", заяви той.

"Нека всеки един от нас като народен представител да каже: искам да бъда част от промяната, ще ги решим тези проблеми. Всички заедно да заявим: Време е за нулева толерантност към корупцията, време е за нулева търпимост към кражбите, време е за истинско правосъдие в България, време е да защитаваме истинските интереси на нашите избиратели без да ни е страх от т. нар. политически инвеститори. Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно. Време е да направим България, от която да се гордеем.... Време е за иновации, инвестиции, конкурентоспособност. Време е да сложим нов смисъл в думите народен представител, време е за всички нас да си свършим работата", каза още Петков.

След него думата взе Десислава Атанасова, която отново е шеф на парламентарната група на ГЕРБ /СДС.

"Конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите", заяви Атанасова, според която провалът на последните два парламента е бил наказан от гражданите с рекордно ниска избирателна активност и "затова настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност".

"Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в 47-ото НС, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще е бъде резултат от компромиси", каза Атанасова.

По думите ѝ "всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността".

Атанасова заяви, че ГЕРБ напълно осъзнава необходимостта от създаването на редовно правителство и структуриране на работещ парламент като първа крачка към излизане от политическата криза.

"Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на парламентарната група на ГЕРБ/СДС. Ние ще бъдем опозиция на очертаващото се ляво/либерално мнозинство. Но не приемаме тази си роля като нагнетяващи напрежение, а сме готови да подкрепим всяко разумно предложение по най-важните теми на страната ни и което отстоява българския национален интерес", декларира още Атанасова.

Избирателите не дадоха властта на нито една партия, изтъкна в словото си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и обеща групата да работи за възстановяване на нормалността в политиката. Той напомни, че страната ни има кратки срокове да си напише домашното: "България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето...Съвсем скоро всички ще имаме възможност да преосмислим понятието "бедност".

Също като Десислава Атанасова, Карадайъ посочи, че въвеждането на машинния вот е предизвикало затруднения и проблеми с този вид гласуване. Освен това повтори обвиненията си към служебния кабинет, че "под лозунга "борба с купения вот" бяха извършени престъпления срещу човешките, гражданските и политическите права на българските граждани".

Корнелия Нинова, която остана председател на парламентарната група на БСП, независимо от подадената оставка като партиен лидер, избори от трите приоритета на левицата.

Първият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир.

Второ - превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората.

И трето - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави на ЕС за ускорено приемане на Плана за устойчивост и развитие и за придвижване напред на оперативните програми, заяви още Нинова.

ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, а парламентът да работи през целия си мандат, декларира в обръщение към Народното събрание Любомир Каримански.

Той пожела на депутатите отдаденост в реформите за по-справедлив и достоен живот на българите.

"В тази зала бих искал да покажем сговор, пристойно поведение и трудолюбие, подобаващо на високия морал и почтеност на народния представител", призова Любомир Каримански.

По думите му необходимостта от възраждане и обновление е повече от жадувана.

"Повечето от неприятелите на реформите са онези, които са облагодетелствани от тези стари порядки, разполагайки се удобно в зоната на комфорта си", подчерта Каримански.

Да направим нещата да се случват, дори да са дребни в началото, но да се случват, апелира той.

В края на година, изпълнена с кризи и предизвикателства, можем да си позволим да говорим за надежда. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него периодът на възстановяването от сегашната криза може да е шанс за България и да съкрати разстоянието с развитите страни.

"Демократична България" няма да отстъпи от убеждението, че трябва осъзнава своите ограничения. Коалицията вярва в институциите и процедурите, а идеологият, която няма да забрави, е отрицанието на тоталитарния режим, каза още Иванов.

Тема номер едно за партията остава съдебната реформа. "Демократична България" ще подкрепи програма за справяне с ковид пандемията, а една от първите задачи трябва да е връщането на децата в училише, каза още Иванов.

Последен думата взе лидерът на популиската проруска партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че "народът ни заслужава нови, решителни и откровени водачи и е крайно време българската политика да бъде направлявана от достойни мъже".

"Тук сме, за да кажем "не" на Зелената сделка и да не допуснем под каквато и да е форма Истанбулската конвенция", декларира Костадинов и потвърди, че ще се борят срещу принудителна или задължителна ваксинация и срещу "сертифицирането на отнети граждански права".

Споделяне

Още по темата

Още от България