Новият патриарх на БПЦ ще бъде обявен на 24 февруари в 12 часа по обед

На 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) - патриарх и Софийски митрополит. Това се напомня в съобщение на Светия синод на БПЦ по повод на предстоящия патриаршески събор.

В съобщението се отбелязва, че на 24 февруари (неделя) между 11.45 и 12.00 ч. говорителят на Патриаршеския събор или упълномощен от него представител на Българската патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че БПЦ има нов канонично и уставно избран патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и резултатите от проведения на събора таен вот.

В 12.00 ч. новоизбраният патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите, с представители на духовенство ще се отправят в литийно шествие за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

От Светия синод съобщават, че от 12.10 до 13.20 ч. на 24 февруари щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор.

"Ще се извърши и богослужебно чинопоследование по тържествената патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси", се посочва в съобщението.

От 13.55 до 14.05 ч. ще е времето за обща снимка на новоизбрания Български патриарх с Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, с официалните представители на българската държава, с представителите на дипломатическия корпус, с членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор и с гостите на БПЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?