Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият план: Чакаме от ЕС над 1.5 млрд. лв. за ВЕИ, геотермална централа, водород и слънчеви покриви

14 коментара
Новият план: Чакаме от ЕС над 1.5 млрд. лв. за ВЕИ, геотермална централа, водород и слънчеви покриви

Над 1.5 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства за нисковъглеродна енергетика са предвидени в ревизирания план за възстановяване и устойчивост. В него е заделено сериозно финансиране за нови възобновяеми електроцентрали с батерии за съхранение на произведения ток, каквото в плана на ГЕРБ липсваше. Включен е изцяло нов проект за изграждане на геотермална електроцентрала в Северна България.

Седем пъти са увеличени парите за слънчеви покриви на домакинствата, с една трета повече са и средствата за пилотни проекти за производство на зелен водород. Значително обаче е намалена търсената за държавния газов оператор "Булгартрансгаз" евросубсидия за изграждането на водородопровод до комплекса "Марица Изток", където се планира строеж на парогазови мощности на мястото на въглищните, които от 2030 г. трябва да заработят на водород.

Лъвският пай от 448.8 млн. евро или около 897 млн. лв. е за минимум 1.7 гигавата нови възобновяеми енергийни източници с батерии за съхранение на ток. Частните инвеститори обаче ще трябва да осигурят собствени 1.8 млрд. лв. за реализацията на проектите. 167.7 млн. евро или около 337 млн. лв. ще получи "Булгартрансгаз" за водородопровод, който обаче ще е по-къс от първоначално предвиждания. Газовият оператор ще участва с над 33 млн. лв. свои средства. 68.5 млн. лв. са предвидени за предприятия, които искат да разработват производства на зелен водород. Преди заложената сума беше 40 млн. лв. Одобрените фирми ще получат като субсидия между 45 и 65% от необходимите им средства за разработването на пилотните проекти, останалите трябва да осигурят сами.

Най-съществена е промяната на проекта за финансиране на слънчеви покриви и термопомпи в домакинствата. В сегашния вариант са заложени 140 млн. лв., докато в този на ГЕРБ бяха едва 20 млн. лв. Така повече жилища ще могат да получат повече пари от предвидените в предишния проект. Съвсем нов е проектът за проучване на геотермалния капацитет в четири села в Северна България и изграждането на централа за производство на ток от горещата вода или от гейзери. За това са предвидени 92.6 млн. лв., изцяло безвъзмездно финансиране, което ще получат Техническият университет в София и Агенцията на устойчиво енергийно развитие.

Шест търга за ВЕИ на всеки шест месеца

Още в началото на 2022 г. се планира да се обяви първият от общо шест търга за изграждане на нови ВЕИ-проекти независимо къде и каква е технологията. Такива ще има на всеки шест месеца. На всеки от тях ще се търсят проекти за поне 285 мегавата капацитет ВЕИ. За да се избегне участието само на големи проекти 25% от бюджета на всеки търг или около 70 МВ ще са отделени за малки ВЕИ проекти (под 5 МВ). Всеки кандидат обаче трябва да предвиди и строеж на съоръжение за съхранение с капацитет за продължителност от поне 4 часа и мощност поне 25% от общия инсталиран капацитет на ВЕИ съоръжението.

Офертите на инвеститорите ще бъдат класирани, като се започне от най-ниската безвъзмездна помощ за искан мегаватчас.

Безвъзмездното финансиране ще е 33 на сто от стойността на проектите или общо около 897 млн. лв., останалите 1.8 млрд. лв. инвеститорите трябва да намерят сами.

Първа геотермална централа у нас

Служебното правителство си поставя за цел нещо, за което се говори от години, но нито една управлявала партия не е разпознала като приоритет – проучването на геотермалния капацитет на страната и построяването на първата такава мощност.

Четири села в Северна България - Дългоделци и Септемврийци от монтанските общини Якимово и Вълчедръм, Софрониево във врачанската община Мизия и ловешкото село Умаревци, са посочени като места, за които има данни, че разполагат с геотермален потенциал на дълбочина 4500 - 4800 м.

В тях ще се извършат проучвателни сондажи от Техническия университет в София и Агенцията за устойчиво енергийно развитие. За проучванията и проектирането на подобна мощност са предвидени 10 на сто от общите разходи за проекта, които са 92.6 млн. лв. Бъдещата геотермална централа ще е с мощност от 5 МВ за производство на електроенергия и 30 МВ за топлинна енергия. Средните инвестиционни разходи за такава мощност (дублетна с бинарни технологии) са 5 хил. евро за киловат, според проучване на Международната агенция за възобновяема енергия, цитирано в документите за проекта.

С част от парите ще се изгради и специализирана лаборатория в Техническия университет – София за изследвания и обучение на тема комбинирани системи за геотермална енергия, за да се създадат специалисти.

"Анализът на потенциала за развитие на геотермална енергия на територията на цялата страна ще даде възможност за намиране на решения на съществуващите проблеми, като преодоляване на лошото техническо състояние на повечето от 12-те топлофикационни компании в страната. Развитието на тази технология ще помогне за преодоляване на проблемите, свързани с енергийната бедност и замърсяването на въздуха поради изгарянето на твърди горива, и ще улесни търсенето и прилагането на решения за икономическа диверсификация на местно ниво според геотермалния потенциал в страната", пише още в проекта.

Повече пари за зелен водород

В преработения план за възстановяване и устойчивост е засилен фокусът върху "зеления" водород като бъдещо гориво, които ще замени въглищата.

Общо безвъзмездни 68.5 млн. лв. са предвидени за проекти за производство на зелен водород. Инвестиционната помощ ще е за нови електролизьори, произвеждащи водород от възобновяема енергия и нови инсталации за производство на биогаз.

Интензитетът на помощта ще варира от 45% до 65% в зависимост от вида на предприятието (микро, малко, средно или голямо), но няма да превишава 15 млн. лв. за предприятие. За разходите за консултантски услуги от инженерно-технически характер ще се прилагат правилата за помощ "de minimis".

Според плана вече би трябвало да се провеждат консултации със заинтересованите предприятия за приложимите технологии за производство на зелен водород и биогаз. Намеренията са в началото на 2022 г. да са разработени условията за кандисване за подкрепа по проекта. Крайната цел е през 2026 г. България да разполага с 55 МВ мощности за производство на 7800 тона зелен водород.

Преработен е проектът на "Булгартрансгаз" за строеж на тръбопровод за пренос на природен газ, биогаз и водород до комплекса "Марица Изток", за да захранва миналите на нисковъглеродни горива електроцентрали.

Преди се планираше тръбопроводът да е 175 км, сега е скъсен на 125 км. От ГЕРБ предвиждаха общата стойност да е близо 244 млн. евро, от които "Булгартрансгаз" да осигури 73.735 млн. евро от собствени средства или заеми. Сега общата цена е над 185.4 млн. евро, от които над 168.7 млн. евро или над 337 млн. лв. да са от Механизма за възстановяване и устойчивост. Останалите близо 16.7 млн. евро или над 33млн. лв (9% от планираните средства) ще даде газовият оператор.

Предвижда се инфраструктурата да се свърже със съществуващата газова мрежа и с интерконектора с Гърция. Освен електроцентралите водородопроводът ще може да захранва и други потребители като по-малки промишлени и административни обекти и домакинствата.

Намеренията са най-късно в средата на 2022 г. да започне провеждането на обществени поръчки за изграждането на съоръжението и ваденето на разрешително за строеж. Най-късно юли 2025 г. се предвижда въвеждането в експлоатация на тръбопровода, за когато е планирано да заработят новите 1000 МВ парогазови мощности на мястото на въглищните в държавната ТЕЦ.

Между 6 и над 10 хил. лв. за слънчев покрив

Сериозен интерес се очаква да има от страна на гражданите към проекта за безвъзмездно финансиране на слънчеви покриви в частните жилища. За целта са заложени 140 млн. лв., които ще покриват 60 на сто от стойността на системата, а за енергийно бедните субсидирането ще е 100 процента.

За закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване ще се дават най-много до 1176.50 лв., а за домакинство, получаващо енергийни помощи – до 1960.83 лв.

За изграждане на фотоволтаични системи до 4 kW с акумулатори (с допълване на енергия от мрежата) ще се дават също до 60% от стойността на системата, но не повече от 6260.50 лв., а за домакинство с енергийни помощи – 100% или до 10 434.17 лв.

В случай на техническа невъзможност за използване на акумулатори във фотоволтаични системи до 4 kW субсидията ще е до 5301.50 лв., а за енергийно бедни – до 8 835.83 лв.

Инсталираните машини и съоръжения трябва да бъдат нови – за втора ръка няма да се плаща, а едно домакинство може да кандидатства само за една от двете мерки. Пари ще се дават само на домакинства, които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.

Очакванията са от помощта да се възползват 60 580 домакинства, от които 15 145 получаващи енергийни помощи. Това е над пет пъти повече обхванати частни домове спрямо предвиденото от ГЕРБ в предишния план за възстановяване и устойчивост.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Парите ще отидат изцяло в частници. Едва ли ще намали цените на тока. Частниците в България по правило са офшоркаджии. Веднага се сещам за Доган, Делян Пеевски, Ковачки, Р.ОВЧ. Нарязаните 1-4 реактор даваха най-евтиния ток, А сега чакаме милостиня от ЕС за СКЪПА и непостоянна енергия. Колко години изтрайват батериите? Колкото телефон? Тоест 3 години? Или 10? И това не е много! Ако от мен зависеше, щеше да се построят малки ТЕЦ-ове в големите градове, така че отпадната енергия да се използва за топла вода и парно! Загубите за пренос са минимални. ЕС много е обичал крадците на едро в България, особено от ЕНП! Неработещи полски трамваи по 3 млн €-за да се запълни програмата.

 2. И ДПС ги чакат

 3. kosta
  #12
  Отговор на коментар #10

  Скапаният ТЕЦ не е на загуба преди да плати въглеродните квоти. Които за 1 година поскъпнаха ДЕСЕТ пътиСкапаният ТЕЦ става на загуба след като зелените регулации го натоварят с огромни разходи. Толкова си kompetenten, колкото и красив

 4. Хитър Петър1
  #11
  Отговор на коментар #5

  Ама на къде без барманите, ресторантьорите, хотелиерите и прочее крадци и неплащащи данъци разбойници. То ниякоя икономика не може да съществува без подобни ключови бизнеси и огромни компенсации, предвидени за присвояване от тях. Трябва още един план да подадем и да отделим пари специално за тях.

 5. kompetenten
  #10

  Значи държавата дава милиарди за да покрива загубите на скапания ТЕЦ, и в същото време чакаме от Брюксел пари за да инвестираме в зелена енергия! Ми вместо да покриват загубите на ТЕЦ-а, да бяха инвестирали във ВЕИ! Мега малоумна история!

 6. Бисерко
  #9
  Отговор на коментар #8

  Пропусна и нещо много по-лошо.Все повече централно планиране и държавен контрол.Тия политики са идеален и много благовиден предлог.С извинението,че се работи за прекрасното бъдеще, всемогъшият държавен октопод навлиза във всяка сфера на икономическия живот, бе да се налагат разни революции, преврати и диктатури.

 7. kosta
  #8

  Зелени утопии. Скъп ток, скъп внос, скъп транспорт. Лош живот. Това е зеленият преход

 8. Евлрги
  #7
  Отговор на коментар #5

  Нашия план трябваше да е така, оправяме си всички водосборни и преносни системи! Имаме чиста сладка вода, без да си губим времето и парите за обезсоляване на морска вода!!Ай да не пишат еколози и хора без техническо и икономическо образование!Само да попитам отпадъците от обезсоляването къде ще отидат ??

 9. Евлрги
  #6

  чета и започва да ме залива страх!!Залива ме страх щото скоро цената на ел. енергия ще достигне 40 стотинки че и повече на киловат час!!Да живее зеления грабеж!!Само да попитам като се повредят батериите къде ще ги изхвърлим и имаме ли кой да ги преработи в суровина която отново да се използва???Няма и няма да има!!А както знаем България е гробището на отпадъците!

 10. анита хегерланд
  #5

  Нашият план за възстановяване може да изглежда така: Изграждаме инсталации за обезсоляване на морската вода и тя отива към новосъздадени ферми. Те произвеждат плодове, зеленчуци, ядки, фураж, които тръгват към мрежа от магазини, складове, преработвателни предприятия, сушилни, консервни фабрики, фирми за полуготови или замразени храни. Остатъците от преработката се изпращат в животновъдните ферми, където се превръщат в храна за животните. Остатъците от тези производства се използват за биогаз, за

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.