Новият план на армията напълнен със спорни числа

Новият план на армията напълнен със спорни числа

Поредният план за развитието на армията бе официално обявен в четвъртък, като представянето му не може да разсее съмненията дали ще бъде реализиран или ще последва съдбата на Плана за развитието на въоръжените сили до 2015 г, който бе изоставен и обявен за неактуален.

Бялата книга, изготвена от екипа на военния министър Аню Ангелов, планира развитието на сектора в следващите пет години. Програмният документ предвижда мащабни съкращения, като конкретните им параметри обаче остават неясни за данъкоплатеца заради разнопосочните данни за числеността на армията от последните години и хилядите незаети места, така наречените "кухи" щатни бройки. Реализацията на плана е възможна при бюджет за отбрана от 1.5% годишно до края на петгодишния период, при положение, че бюджетът за тази година е 1.46%. Финансовата обосновка на програмата не отчита и евентуални непредвидени разходи.

Освен това последната година от реализацията на плана влиза в мандата на следващото правителство и не се знае дали то ще продължи реформата. За пример бившият министър на отбраната Николай Цонев я обяви за приключена още по негово време.

Активна търговия с техника ще подобрява армейското въоръжение

Военният министър Аню Ангелов не се е отказал от идеята да сключи един от най-скъпите договори от модернизацията на армията – за купуването на нов изтребител за нуждите на военно-въздушните сили. Министърът съобщи в четвъртък, че конкурсът за доставката на машините ще бъде обявен следващата година, а договорът ще се подпише в средата на 2012 година. Вече се водели преговори с кандидати за поръчката. От думите му не стана ясно дали е получил от премиера картбланш за подобни разговори. Според Ангелов обаче такъв не му бил необходим, тъй като влиза в компетенциите и отговорностите му като член на кабинета.

Още

Военният министър призна още при представянето на бялата книга, че сроковете в нея може се приемат за относително понятие. При липсата на средства преструктурирането на бойните поделения, например, може да бъде изместено във времето.

Според Бялата книга в сектора ще бъдат съкратени до 2014 година 7 100 души - 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. По данни на министър Ангелов въоръжените сили, в които влизат българската армия, МО и подчинените му структури, към момента са с численост 44 100, а само армията - 34 500. Последното число обаче влиза в противоречие с обявявани досега параметри.

По щат въоръжените сили са 32 156 души, обяви бившият началник на Генералния щаб на Българската армия Златан Стойков през юли миналата година пред в. "Труд". Числото 32 000, но само за числеността на армията, е потвърждавано и от Аню Ангелов. Заетите щатни бройки обаче варират малко над 29 000.

В изясняването на казуса за разминаването на числеността, от МО стигнаха до обяснението след проучване кой е подготвял интервюто на ген. Стойков, че посоченото от него число не включвала цивилните служители в армията.

Уточнение колко от сегашните 34 500 щатни бройки са реално заети, липсва. Така не може да стане ясно колко от обявените съкращения ще бъдат реални.

Числеността на въоръжените сили (заедно с МО и службите към него) пък ще бъде не по-малко от 37 000 през 2014 г.

"Това са точните числа", заяви категорично министър Аню Ангелов.

Въпреки обясненията останаха съмнения, че разминаванията в параметрите могат да осигурят буфер за ръководството на МО при реализирането на съкращенията, срещу които традиционно има силна съпротива от сектора.

Съкращенията трябва да бъдат компенсирани от "доброволен резерв", който ще бъде 8 процента от системата на въоръжените сили или около 3000 души.

По сметките на МО през 2014 година армията при численост 34 500 души, както е в момента, ще стане не по-малко от 26 000. От тях 82% ще бъдат военни, 8% цивилни и 10% резерв.

В момента 88% са военни, а останалите - цивилни.

Администрацията на министерството

Предвижда се администрацията на МО до бъде сведена до 750 души, командната структура на стратегическо и на оперативно ниво да бъде да е под 2.5 на сто от числеността на структурите, които са на тяхно подчинение.

Извършените до момента съкращения, но в администрацията, също бяха гръмко обявявани, за да се разбере впоследствие, че засягат предимно "кухи" бройки. Важната подробност е, че разпределението на "кухи" и реално заети бройки стана напълно ясно.

Щатът на администрацията на МО от 1432 стана 980 бройки, но реално бяха съкратени около 180.

В ИА "Военни клубове и военно-почивно дело” към МО пък ще бъдат съкратени 171 души, като там щатът се съкращава с 34% до 511 щатни бройки. Първоначално обявеното от Ангелов съкращение във висшия команден състав от 300 души всъщност се оказа, че ще засегне 167 души, останалите ще бъдат прехвърлени на други места, но ще бъдат съкратени щатните бройки.

Според плана ще бъде изменени и съотношението при разпределянето на средствата за отбраната. Докато в момента 1% от бюджета отива за капиталови разходи, 24% за текуща издръжка, а 75% за личен състав, то в 2014 това съотношение ще бъде 15/25/60.

Промените в командванията и щабовете

Бялата книга не предвижда съществени промени в структурата и функциите на интегрираното МО, на функциите на министъра на отбраната, началника на отбраната и Щаба на отбраната.

Броят на командванията и щабовете ще бъде редуциран от 5 на 4, а командирите на трите вида въоръжени сили ще бъдат подчинени на командващия Съвместното командване на силите (СКС), в което ще се трансформира Съвместното оперативно командване.

СКС придобива функции по управление на видовете въоръжени сили като цяло чрез съответните командири. Сухопътни войски, ВВС и ВМС ще имат командири.

Сухопътните войски ще разполагат с две средни механизирани бригади. Сега са пет. Бригада "Специални операции” става полк. Ще има инженерен и логистичен полк. Предвиждат се и самостоятелни батальони. Двете механизирани бригади ще имат по една рота Военна полиция.

Като структури най-много съкращения има във ВВС. Ще има две авиационни бази: "Граф Игнатиево” и "Крумово”, една база за предно разполагане в Безмер, една зенитно-ракетна база, база за командване и управление, база за специална техника и рота Военна полиция.

ВМС остават с една Военноморска база с два пункта за базиране – Варна и Бургас. Подводните сили отпадат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?