Новият план на Царево включва нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа"

Срокът за представяне на становища е до 16 март

Новият план на Царево включва нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа"

Застрояването на нови 835 декара в парк "Странджа" - това предвижда новият общ устройствен план на Царево. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, посочват от неправителствената организация "Зелени закони".

Новият общ устройствен план на община Царево беше публикуван миналия петък за обществени консултации за прилагането му и доклада за екологична оценка. Срокът за предоставяне на становища е 16 март.

От 22 години община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк "Странджа".

Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на Върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия и т.н.

Планът на община Царево

В плана са разгледани три варианта за развитие на община Царево до 2035 г. - песимистичен, реалистичен и оптимистичен. При песимистичния сценарий жителите на общината ще бъдат 7682 души, а при оптимистичния те трябва да нараснат до 11 579 души.

Представени са четири варианта на градоустройствени показатели. Опорният вариант стъпва на сега съществуващото положение. Другите са плановете от 1998 г., както и разработеният през 2008 г. план от авторски колектив начело с арх. Калин Тихолов - автор на агломерацията Слънчев бряг - Несебър. Планът му предвижда удвояване на застроената площ в природния парк, изграждането на 40 000 нови жилища, 32 курортни зони и 44 вилни зони. Тогава това предизвиква недоволството на екологични организации, които повеждат дълга съдебна битка.

Така през 2017 г. е разработен нов план от "Форум Александрови" ЕООД, който се опитва да намери баланса между масовото застрояване и по-умерено развитие. Авторският колектив предлага "балансирано" развитие на урбанизацията на територията на парк "Странджа".

Залага се на развитието на морския туризъм и застрояване на част от бреговата линия чрез ниско етажни комплекси, планирани основно в Синеморец, Лозенец, Велика и Ахтопол.

Предвидено е да отпадне застрояването на няколко имота в местност "Кум Кашла" (къмпинг Корал) в землището на село Лозенец. За тях има подробни устройствени планове за строителство, но те не са съвместими със Закона за Черноморското крайбрежие. Причината е, че на тези места има дюни.

В плана е заложено развитието на къмпинги, както и на познавателен туризъм в защитените природни територии. Дава се възможност за развитие на различни видове спорт, като тенис, езда, планински вело туризъм, яхтинг, сърфинг, спортен риболов.

Авторите на плана посочват, че в "максимална степен се запазват съществуващите горски масиви, в които са "потопени" компактните курортни локализации". "Опазват се естествено формираните зелени коридори по протежението на малките реки и дерета на територията на селскостопанските земи", е посочено в плана на "Форум Александрови".

По отношение улесняването на транспортните връзки в малката южна община е заложено републиканският път ІІІ-9901 да се реконструира в участъка от 3-ти до 13-ти километър. Поради малкия габарит се налага уширение или направа на изцяло ново трасе на отделни места. Уширението ще бъде от западната страна, поради наличие на оптичен кабел от изток.

Предвижда се и реконструкция на пътния участък от Ахтопол до Синеморец. Целта е да се достигне габарит Г 6/9, включващ две активни ленти за движение по 3 метра, двустранни банкети по 1,25 м и водещи ивици по 0,25 м. По този път са предвидени обходни трасета на град Ахтопол и село Варвара.

Заложено е още при село Резово да бъде изграден нов път, който да води към бъдещ нов граничен пункт - ГКПП Резово. За него се говори от години, но на практика нищо не се прави.

Предвижда се и нова пътна връзка между селата Кости, Бродилово и град Ахтопол.

Последният представен вариант за ОУП на община Царево беше публикуван за обществени консултации проект на доклад за оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000" през 2018 г. Изпратени са десетки становища от собственици, ползватели и природозащитници.

Така ОУП на Царево достига до днешната финална фаза, на която граждани могат да изразят мнението си до 16 март.

Ако общественото обсъждане на 23 март не убеди властите да спрат или променят проекта, ОУП ще влезе в сила без право на обжалване, посочва природозащитникът Тома Белев.

Първи коментари: Къде беше зеленият премиер, когато...

Към момента експертите все още проучват публикуваните документи, тъй като документацията е много обемна. Това, което прави впечатление на първи прочит е, че не е направена екологична оценка на зона "Ропотамо", което е недопустимо, каза Тома Белев пред Mediapool.

И докато специалистите четат, екоактивистът и защитник на къмпингарите Васо Гюров алармира във "Фейсбук", че новият ОУП на Царево предвижда значително увеличаване на урбанизираните територии.

Той дава пример, че територията, която се готвят да застроят в парк "Странджа" се равнява на столичните квартали "Красно село", "Борово", "Хиподрума", "Бели брези", "Гоце Делчев"- "Мотописта", "Лагера" и "Стрелбище", където живеят около 50 000 души.

В същото време в цялата община Царево жителите са приблизително 9500, а около 3000 от тях са подкрепили на изборите, настоящия кмет и управляващото мнозинство от 8 общински съветници, пише Гюров.

"Тези избрани, сега ще се опитат да вземат решение, което ще се отрази на огромна част от бреговата ни ивица и природен парк "Странджа". Обърнете внимание каква представителност ще има решението и това, че става въпрос за територии, които са национално богатство, а не феодално имение.

Накрая следва и логичния въпрос: Защо изобщо район с отрицателен прираст има нужда от такова чувствително увеличение на урбанизираните територии и разрастване на строителството. От съсипването на крайбрежната и парковата природа губим всички ние и най-вече местните хора. Единствения сигурен резултат, след такова решение, ще е обогатяване на общинската администрация.

Затова ще интерпретирам любимия на кафявите медии въпрос и ще го задам предварително: Къде беше зеленият премиер, когато Странджа се унищожаваше?" , пише Гюров.

"Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Предвижданията на ОУП са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове (ПУП) – планове за конкретни проекти и строежи.

Законът за устройство на територията бе променен през 2012 г. и бе разрешено с новите ОУП да не се отразяват нереализирани досега - макар и одобрени в миналото - подробни устройствени планове, ако за това има екологични причини или причини свързани с човешкото здраве.

Така, теоретично, общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство", пише Тома Белев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?