Новият план за СО2-квотите през 2008-2012 г. изпратен в Брюксел

Новият план за СО2-квотите през 2008-2012 г. изпратен в Брюксел

Преработеният след орязването от Европейската комисия национален план за разпределение на квотите с парникови газове, които могат да се изхвърлят във въздуха и да се търгуват в периода 2008-2012 г., одобри кабинетът на заседанието си във вторник. Веднага след това документът е бил изпратен за одобрение от Европейската комисия.

Първоначалният вариант на плана бе приет от правителството през март 2007 г., но шест месеца по-късно от Брюксел намалиха с 37.4 на сто разпределените количества. Това наложи определянето на нови количества въглеродни емисии за предприятията, изхвърлящи вредните газове в атмосферата.

Преразпределянето стана на база верифицирани доклади за изпуснатите емисии през 2007 г. Онези инсталации, които предадоха в Министерството на околната среда и водите непотвърдени от одитни компании доклади, бяха орязани.

До момента близо 140 инсталации са включени в разпределението на квоти чрез преработения национален план, съобщиха от правителствената информационна служба.

Участието в Европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове дава гъвкавост на операторите на инсталации да постигнат целите за намаление на емисиите на въглероден двуокис съгласно собствените си стратегии за развитие по най-ефективен начин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?