Новият пловдивски митрополит не поиска прошка от католиците

На днешната Сиропустна неделя (Прошка), избраният преди седмица нов пловдивски владика Николай отслужи първа божествена света литургия в катедралния храм “Света Богородица”. Той поиска прошка, прости на всички и каза, че любовта е в основата на човешките отношения, включително и на отношенията между всички етноси и религии.

Преди дни владиката скандализира с изказването си, че папата е еретик. Католици от Пловдивско, където е съсредоточена една от големите католически общности в България, настояха митрополит Николай да се извини, което той така и не направи.

По повод встъпването в длъжност на пловдивският митрополит бе даден тържествен обяд, на който той бе приветстван от представители на държавната власт, от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков и от кметовете на почти всички градове в Пловдивска епархия.

Той бе приветстван и от официалните представители на големите вероизповедания- монсеньор Георги Йовчев, оглавяващ Софийско-Пловдивската католическа епархия, районният мюфтия на град Пловдив, представителя на арменската Апостолическа църква, представители на Пловидвска и Софийска епархии и други.

Монсеньор Георги Йовчев, който пожела в дух на взаимно разбирателство да отстояват христовите истини.

Негово високопроесвещенство посланикът на Ватикана у нас архиепископ Джузепе Леанца изпрати специално приветствие към новоизбрания митрополит, в което изразява най-топлите чувства на католическата църква.

Споделяне

Още по темата

Още от България