Новият политик Бареков затрупан от лавина съдебни искове за клевети

Иво Прокопиев води дело за 1 милион лева, Любомир Павлов и Кирил Йорданов за десетки хиляди

Новият политик Бареков затрупан от лавина съдебни искове за клевети

Само за няколко месеца кариерата на новия политик Николай Бареков се оказа затрупана под лавина от съдебни искове за разпространяване на клевети и уронване на престижа на редица политици, общественици и бизнесмени. Лидерът на Движение "България без цензура" вече е доказан клеветник, след като беше осъден от кмета на Хасково Георги Иванов. Обезщетение е скромно – 1000 лева, но по-важното в случая е установяването на факта.

Това по никакъв начин не подейства на Бареков, който настървено продължи да атакува политическите си мишени със сензационни обвинения и разкрития.

Иск за рекордна за България сума е завел съсобственикът на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев – 1 милиона лева. Бившият варненски кмет Кирил Йорданов го съди за 11 000 лева. Дело води и бившият съсобственик на "Вестникарска група България" Любомир Павлов. Той иска Бареков да му плати обезщетение от 30 000 лева. Отделно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че съди Бареков за 10 000 лева.

Бившият премиер бе взет на прицел от новия политик сравнително отскоро – малко след като сдаде властта в края на февруари. Преди това двамата действаха като сработена машина за смазване на всеки неудобен за ГЕРБ и Бареков си служеше със същите средства и похвати, от които сега Борисов се възмущава и се заканва да го съди. Тази седмица Бареков отиде на крака при шефа на антикорупционната комисия в НС и лидер на "Атака" Волен Сидеров, за да му даде лично два сигнала срещу офшорни фирми на Борисов.

Предишния месец бе посветен на кампания срещу президента Росен Плевнелиев, срещу когото Бареков и останалите медии от групата, свързана със собственика на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, тиражираха откровен компромат, опроверган с документи от държавния глава.

"Политическото острие" на тандема Василев-Пеевски обаче не изневери на подхода си и продължи със следващ компромат – този път срещу Борисов. Бареков разпространи архивна снимка, на която се кълнеше, че е заснет младият Борисов до застреляния през деветдесетте години силов бос Иво Карамански, но соченият за Борисов се оказа съвсем друг човек, който се разпозна.

"Каолин" и "източването" на енергетиката...

Най-сериозен обем има частната тъжба до Софийския районен съд на Иво Прокопиев, който от години е приоритетна мишена за медийната група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, свързана със собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. След като овладя и подчини значителна част от медийния и политическия "пазар", групата около КТБ съсредоточи атаката си срещу "Икономедия", чиято критична позиция спрямо схемите на КТБ се оказа непробиваема. Ако се съди по медиите, контролирани от КТБ, Иво Прокопиев е нарочен за най-големия "злодей" на държавата и Николай Бареков още като програмен директор и водещ в ТВ7 се посвети всеотдайно на неговото разобличаване като такъв.

Тъжбата на Прокопиев е заради четири издания на предаването "Гореща точка", излъчени в периода 20 – 26 юни 2012 година по ТВ7. В рамките на тези предавания Бареков провежда цяла информационна кампания срещу Прокопиев, който по това време е мажоритарен собственик на "Каолин". Той е наричан "олигарх", един от "четирите каре аса на български преход". Поставен редом до Алексей Петров, Любомир Павлов и Огнян Донев. Последните двама тогава бяха собственици на "Труд" и "24 часа" и в конфликт с медийната група на Кръстева-Пеевски.

Бареков твърди, че Прокопиев е избягал в Сингапур, защото дължи "стотици милиони левове"; че неговата фирма "Каолин" продава варовик на тройно по-високи цени на електроцентрали и от там източва българската енергетика, а българите плащат по-скъп ток заради бизнеса на "един олигарх". Бареков обяснява, че е "останал с впечатление", че концесията на Прокопиев (за добив на каолин) е "натравила водата в Меричлери с аресен и от там са се повишили заболяванията от левкемия". Бареков сравнява Прокопиев с Митьо Очите, който поне си "носи кръста на омаскарения". Наред с това той на няколко пъти цитира тогавашния премиер Бойко Борисов, недосегаем авторитет за Бареков през този период, че Прокопиев е бил част от "кръга на агнешките главички" в СДС.

"Чисто човешки бях втрещен от чутото в ефир. Словото на водещия и директор Бареков беше злонамерено, арогантно, агресивно и пропито с злъч, възбуждаше враждебност и насаждаше омраза у зрителите към моята личност и работа. Публично бях подложен на неподозиран душевен тормоз – разпъване на кръст, оплюване, отричане и сочене за виновник за увеличението на цената на тока, за повишаване на нивото на арсен във водата на Меричлери, за повишаване на заболяванията от левкемия и смъртността в района. Името честа и човешкото ми достойнство бяха обругани, омаскарени безпардонно и по най-циничен начин", се казва в тъжбата на Иво Прокопиев.

Каква къща в Швейцария?

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов от своя страна се е почувствал оклеветен основно от твърденията на Николай Бареков, че има къща в Швейцария. В тъжбата му до съда той цитира три изявления на новия политик по темата.

"... в случая с господин Кирил Йорданов в швейцарското му имение, защото цяла Варна и цяла България знае и той не го крие, че има голяма къща, ако не се лъжа в Швейцария и надали Варна му е чак толкова скъпа", казва Бареков на 25 февруари по време на масовите протести срещу Кирил Йорданов във Варна. После още на два пъти следват твърдения за същата тази къща. Йорданов се е почувствал обиден от квалификациите на Бареков, нарекъл го "завършения Бай Ганьо в политика", "бояджията, минал през всички власти", "като цветарка обиколи четири политически партии" и "краските на неговия образ са изключително отвратителни".

"(Николай Бареков) отправяше чрез предаването си публично обиди и клевети към мен, които засягат честта и достойнството ми, като много добре е разбирал и се е стремял към това да бъда оклеветен в качеството ми на действащ кмет и като личност и с цената на всичко, като сам е заявил за коментарите, които е правил по мой адрес да влезе в съдебната зала", пише в тъжбата на бившия кмет. За всичко това Кирил Йорданов иска от Бареков 11 000 лева.

"Империята, зачената в грабеж"

Тъжбата на бившия издател на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, с който Бареков също води война, е най-лаконична. Става дума за статия на Николай Бареков в сайта "Всеки ден", публикувана на 24 февруари 2012 година.

В нея се казва: "Иначе г-н Донев (Огнян Донев, съсобственик на Павлов в "Медийна група България холдинг"-бел.ред.) грижливо и дълги години създава един престъпен конгломерат. В него членуват той и Любомир Павлов и още доста хора". Статията продължава с: "Няма нито една друга престъпна структура, замесена в кражба по време на приватизацията, която да е оцеляла" и "Империята се гради вече 15 години и е зачената в грабеж".

"Позорните обстоятелства и приписването на извършените престъпления урониха моя престиж и достойнство и читателите на вестника останаха с негативни впечатления от моя морал и действия", се казва в тъжбата на Любомир Павлов. Той иска 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

"Воден от собствени и чужди политически амбиции"

"Воден от собствени и чужди политически амбиции, Бареков прекали и стигна до извършването на престъпления, квалифицирани в Наказателния кодекс. Надявам се тези съдебни дела и наказанията, които ще последват, да превъзпитат Бареков в бъдещите му политически изяви", обяви Бойко Борисов в началото на ноември тази година заедно с новината, че ще съди новия политик.

"Тези присъди са необходими за самия него, защото в политиката с обиди не се постигат резултати. Задължително за авторитета на когото и да било политик е да води политическата си борба интелигентно и с уважение към политическия опонент. За мен политиката е битка за доброто на хората, а не отправяне на ругатни, клевети и обиди. Жалко, че Бареков започва политическата си кариера като извършва престъпление. Парите от спечеленото дело ще отидат при нуждаещи се хора", написа още Борисов във "Фейсбук", след "новината" на Бареков, че е поръчал убийството му.

Самият Бареков обяви преди месец, че ще бъде следващият премиер или президент. Той стъпва върху твърденията, че хората го познават и винаги е громил корупцията с риск за живота си. Делото на кмета на Хасково срещу Бареков обаче разкрива интересен щрих от методите на работа на бившия журналист. Репортерките от ТВ7 Диана Радева и Инна Пелева, разкриха пред съда, че Бареков всъщност не е изказва лично мнение, защото чете това, което някой му дава. Интересно е дали този метод на работа се е прехвърлил и в политическата кариера на бившия т,нар. журналист.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?