Новият полски президент иска за постоянно войски и оръжия на НАТО

Новоизбраният полски президент Анджей Дуда, който ще поеме поста си следващата седмица, каза, че негов приоритет е постоянното разполагане на натовски войски и оръжия на полска територия като гаранция за сигурността на страната, предаде Асошиейтед прес.

Неговото изявление по държавния телевизионен канал ТВП, излъчван в района на Краков, свидетелства, че той ще продължи сегашната прозападна политика и задълбочаването на отношенията с НАТО, особено във връзка с конфликта в съседна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти, посочва АП. Това изявление се оценява като важно, защото Дуда е представител на евроскептичната опозиционна партия "Право и справедливост", която провъзгласи за своя цел защитата на полските интереси в международен план, ако спечели парламентарните избори, насрочени за 25 октомври.

Дуда каза, че би желал на годишната среща на върха на НАТО следващата година, която ще се състои в Полша, да бъде одобрено разполагането за постоянно на войски и въоръжения на НАТО в неговата страна. Той се обяви също за укрепването на полската армия до равнище, което "да внушава респект".

Споделяне

Още от Свят