Новият посланик на САЩ пристигна в София със стихове на Вазов

Новият посланик на САЩ пристигна в София със стихове на Вазов

Новоназначеният посланик на САЩ Джеймс Уорлик пристигна в София в четвъртък.

"Моята работа ще бъде да се вслушвам не само в българските лидери, но и в хората, които искат отношенията със САЩ да бъдат основани на взаимно уважение и общи интереси", заяви посланик Уорлик на летище София.

Назначаването му последва предсрочното прекратяване на мандата в България на посланик Нанси Макълдауни. Тя бе назначена като първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент.

"Нашите правителства са партньори, но още по-важно е, че нашите народи са приятели, които имат общи ценности и все повече общи цели, за които работят заедно", заяви още Уорлик в изявление на български език при пристигането си днес в София.

Той добави още, че за него е огромна чест да бъде в България като посланик на САЩ.

"Обещавам на българските граждани да работим заедно с ентусиазъм и отговорност, за по-здрави връзки между нашите народи и трайно сътрудничество между нашите правителства", заяви дипломатът.

Той разказа, че преди повече от 30 години е бил студент в Берлин - градът, който беше символ на големите различия между Изтока и Запада

"Тогава не бих могъл да си представя, че един ден ще бъда тук като посланик - в страна, която е член и на НАТО, и на ЕС, където личната свобода и просперитет са висши ценности. В страна с богата история и култура, с която българите с право се гордеят", посочи посланик Уорлик и декламира стихове на Иван Вазов.

Джеймс Уорлик е заемал длъжността главен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по въпросите за международните организации в периода 2006-2009 г., като е отговарял за всички аспекти на американската външна политика в ООН и други многонационални организации.

Преди това, в периода 2005-2006 г. Уорлик е оглавявал Службата по въпросите на европейската сигурност и политика, която се занимава с военнополитическите проблеми и проблемите на сигурността в Европа и бившия СССР, както и с НАТО, ОССЕ и с проблемите на контрола и неразпространението на оръжия.

Като директор на Отдела за политиката в ООН към Бюрото по въпросите за международните организации на Държавния департамент през 2003-2005 г. Уорлик е главен съветник на Пол Бремър в Ирак в периода януари - юли 2004 г.

Джеймс Уорлик е бил също генерален консул в посолството на САЩ в Москва; директор за Германия, Австрия и Швейцария в Бюрото за европейски въпроси; изпълняващ длъжността съветник и заместник-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Германия; специален помощник на държавния секретар;

наблюдаващ Операционния център; консул във Филипините и секретар по политическите въпроси в Бангладеш.

Завършил е Станфордския университет. Има магистърска степен по политология от колежа "Уодам" и по право и дипломация от Института за право и дипломация "Флечър". Съпругата му Мери Уорлик е назначена за посланик на САЩ в Сърбия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?