Новият посланик на Вашингтон в Москва посрещан със смесени чувства

Майкъл Макфол

Майкъл Макфол ще смени Джон Байърли като посланик на САЩ в Русия, съобщи РИА "Новости".

Руските експерти не са единодушни в оценките си за смяната на Байърли и как пристигането на новия посланик Майкъл Макфол ще се отрази на отношенията между двете страни.

В средата на септември президентът на САЩ Барак Обама предложи на сената да обсъди кандидатурата на Макфол. Сенаторите републиканци спъваха утвърждаването му, но на 17 декември все пак дадоха съгласие на назначаването.

Във вторник Майкъл Макфол положи клетва в Държавния департамент. Той сменя на поста Джон Байърли и ще поеме официално поста от 14 януари.

Според директора на Института за стратегически оценки Сергей Ознобишчев "Макфол не е най-добрата фигура за представителството на американските интереси, отношението към него в Русия е най-малкото нееднозначно, а най-вече негативно". "Това не е най-добрият избор, независимо какви са били аргументите на Държавния департамент на САЩ... това определено е знак, че има неудовлетворение от състоянието на отношенията, и е ясно, че много неща, които са можели да се разрешат лесно с друг посланик, с този ще бъдат усложнени", заяви Ознобишчев.

Според него се създава впечатление, че по редица причини отношението в САЩ към Русия е сдържано.

На свой ред директорът на Международния институт за политическа експертиза Евгений Минченко изразява друго мнение. Той припомни, че Макфол дълго време е работил в Москва, доста добре се ориентира във външно-политическата ситуация, отлично познава много експерти и политици. "Мисля, че това назначение показва колко сериозно внимание отделя американската администрация на този етап на отношенията с Русия", посочи той.

При това Минченко добави, че не споделя "апокалиптичните очаквания" на онези, които смятат, че новият посланик е изпратен в Русия, за да организира аналог на оранжевата революция.

"По мое мнение засега американската администрация се отнася много сдържано към събитията в Русия. Честно казано, аз не виждам особени признаци, че се оказва някакъв натиск. Ако беше така, отдавна щеше да има скандали, а ние виждаме, че няма такова нещо", добави Минченко. Според него евентуална остра критика на Обама към руското ръководство сега би представлява удар, включително срещу курса на презареждане.

 "Републиканците го критикуват за прекалената му лоялност по отношение на Русия и затова започват да оказват силен натиск върху руското ръководство - това означава да се потвърди, че правеното през последните години е било неправилно. Засега ми се струва, че Държавният департамент би предпочел консервативен сценарий по отношение на Русия, но от друга страна е ясно, че ако положението вътре в Русия започне динамично да се променя, те също ще променят своята позиция", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят