Новият позитивен лекарствен списък най-сетне почна да се пълни

Новият позитивен лекарствен списък най-сетне почна да се пълни

До момента са одобрени 823 медикамента за включване в новия позитивен лекарствен списък, съобщи председателят на комисията по изготвянето му доц. Йорданка Узунова в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия. В края на миналия месец депутатите задължиха Узунова да представя на всеки две седмици информация докъде е стигнало изготвянето на списъка, след като удължиха срока за съставянето му до 31 март.

До отсрочката и въвеждането на двуседмичен отчет се стигна след драстично изоставане в работата на Комисията по позитивния лекарствен списък, дължащо се основно на умишлено протакане от страна на фармацевтични фирми, които нямат интерес да работят с новите по-ниски цени.

Преди две седмици Комисията по позитивния лекарствен списък бе одобрила по-малко от 400 медикамента и в петък председателката ѝ отчете двоен ръст на включените лекарства. 37 продукта са получили отказ за включване отново поради нередовни документи.

Узунова обясни пред депутатите, че най-често става въпрос за липсващи цени в подадените документи и невалидни разрешителни за употреба. Компаниите с неизрядна документация обаче все още имат време да подадат наново заявленията си след като изчистят непълнотите или получат разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Одобрените към момента лекарства покриват почти всички заболявания и няма компании производители на безалтернативни медикаменти, които да не са подали документи, уточни Узунова.

Тя допълни, че е голям броят и на лекарствата-генерици, за които са постъпили заявления за вписване в списъка. "Като цяло цените в новия списък ще са по-ниски от досегашните", допълни Узунова. Тя увери депутатите, че крайният срок – 31 март, ще бъде спазен.

Първоначално срокът бе 31 януари, но депутатите го удължиха заради малкият брой лекарства в него. В сегашния списък има над 4 000 медикамента, но Узунова поясни, че 31 март не е датата, в която новият списък спира да се пълни, а точно напротив.

Споделяне

Още по темата

Още от България