Новият позитивен списък оставя болни без лекарства, а касата – без пари

Новият позитивен списък оставя болни без лекарства, а касата – без пари

Новият лекарствен списък, който влиза в сила от 1 юни, заплашва да остави десетки хиляди пациенти без използваните до този момент от тях лекарства, а в същото време задължава НЗОК да плаща за "екзотични" препарати, което бързо ще стопи бюджета ѝ за медикаменти. Така освен, че много болни ще бъдат принудени да сменят лечението си с риск това да им се отрази неблагоприятно, по-късно през годината може да се окаже, че здравната каса е изчерпала средствата за пълно или частично поемане стойността на медикаментите в списъка.

Причината масово използвани медикаменти да станат недостъпни за пациентите от 1 юни е, че производителите им не са съгласни с цените, определени от Комисията по цените на лекарствата към Министерския съвет.

Най-засегнати от иначе "изпълнената с добри намерения" идея за понижаване цените на лекарствата с новия списък, ще се окажат диабетиците. Масово използваните сега инсулини на фирма "Ново Нордиск" няма да се покриват от НЗОК от 1 юни, защото фирмата не е подала заявление за работа с касата, тъй като не я устройват цените.

На лечение с два от нейните инсулина са около 50 000 пациента, а трети продукт на компанията въобще не фигурира в списъка.

В отговор от здравното министерство си измиха ръцете с фирмата. "Евентуалните затруднения след 1 юни ще се дължат на провежданата фирмена политика от компанията "Ново Нордиск", съобщиха от министерството.  "Въпреки проведените срещи на министъра на здравеопазването с представители на фирмата в България, тя отказва да се съобрази с действащото законодателство.Всички затруднения при снабдяването с инсулините ще бъдат в резултат на нежеланието на фирмата да достави продуктите на цената, определена в позитивния лекарствен списък", заявиха от ведомството.

Проблем има и с лекарство за множествена склероза, което се приема от около 200 пациенти и което все още няма определена цена.

За 79 лекарствени продукти, включени в новия позитивен списък, фирмите не са подали заявления за сключване на договори със здравната каса. Досега 800 аптеки са подали заявления за работа с НЗОК по новия позитивен лекарствен списък, а в момента касата работи с повече от 2000 аптеки.

Шефката на НЗОК Румяна Тодорова съобщи, че за втората половина на годината касата има 150 млн. лв. за плащане на лекарствата от списъка. 731 медикамента, които фигурират в стария списък, влизат и в новия, 300 препарата са отпаднали и са влезли 418 нови.

"За тези 731 продукта ни трябват 15.9 млн. лв. месечно, около 3.9 млн. лв. ни трябват за инсулините и около 5,6 млн. по различни програми. Така за 400-те нови продукти касата ще разполага с по 600 хил. лв. на месец", обясни Тодорова. "Тази финансова равносметка буди у нас тревога", каза тя.

В същото време сред лекарствата в новия позитивен лекарствен списък има много съвременни и много "екзотични", посочи Тодорова. Така например в списъка влиза лекарство за отслабване, чиято стойност трябва да се покрива 100%. Лекарството принципно се предписва на пациенти с диабет – втори тип. Болните с тази диагноза у нас обаче са 180 000 и, ако на всеки се предпише този скъп медикамент, то бюджетът на касата не би стигнал доникъде.

Друго недоразумение в списъка е лекарство, курс на лечение с което струва 20 000 лева. Лечение с него може да се провежда единствено в болница, поради което то не би трябвало да попада в списъка, защото така излиза, че може да се ползва и в домашни условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България