Новият пратеник на ООН за Сирия се съмнява, че дипломацията може да реши кризата

Насилието в Сирия продължава, а новият пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими обяви, че дипломатическите усилия за уреждане на конфликта е "почти невъзможно" да успеят и не се прави достатъчно за прекратяване на боевете.

 

Сраженията между бунтовниците и силите на президента Башар Асад продължават, като жертвите на конфликта вече са повече от 21 000.

 

"Знам колко е трудно - че е почти невъзможно. Не мога да кажа съвсем невъзможно - почти невъзможно е. Хората вече казват: "Хората умират, а ти какво правиш?" А ние не правим много. Това само по себе си е ужасно бреме", каза Лахдар Брахими пред ББС.

 

Очаква се Брахими в събота да се срещне с Башар Асад. Алжирският дипломат замени Кофи Анан в края на август на поста специален пратеник за Сирия на ООН и Арабската лига. Предшественикът му се отказа от поста си с аргумента, че не е получил достатъчно подкрепа за своята мисия.

 

Опозиционни активисти В Сирия обявиха, че силите на режима са убили най-малко 25 мъже при нападение срещу сунитско село в провинция Хама. На видеозаписи, показани от активистите, се виждат жени и други членове на семейства, които плачат над тела, увити в бели чаршафи и поставени едно до друго на пода на джамия.

 

Режимът вече използва въздушни атаки, които подкрепят операциите по въздух.

 

Международната общност обаче не може да предприеме по-сериозни мерки за спиране на насилието заради съпротивата на Русия и Китай и липсата на единодушие сред другите сили.

 

Миналия месец президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ако режимът в Сирия прибегне до химически оръжия, ще се принудят САЩ да "преразгледат своя подход" към конфликта.

 

В понеделник френският външен министър Лоран Фабиюс каза, че западните сили подготвят суров отговор, в случай че режимът в Дамаск използва химически или биологични оръжия в конфликта в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Фабиюс заяви по радио Ер Ем Це, че въпросът се обсъжда с американските и английските партньори на Франция.

 

Дамаск твърди, че може да използва химически или биологични оръжия, ако бъде нападнат отвън. Предполага се, че Сирия има нервопаралитични химикали и иприт, а също ракети "Скъд", които могат да пренасят тези смъртоносни вещества.

 

Споделяне

Още от Свят