Новият правителствен център готов най-рано през 2017 г.

Новият правителствен център готов най-рано през 2017 г.

Най-оптимистичният вариант за завършването на мегапроекта за нов правителствен център в района на Шести километър на бул. "Цариградско шосе" в столицата е 2017-2018 г. Очаква се тогава страната ни да е ротационен председател на Европейския съюз. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевси на представянето на конкурсните проекти за "Многофункционален комплекс - вторичен столичен център" в Галерията за чуждестранно изкуство.

Студиото на един от най-известните френски архитекти – Доминик Перо, автор на сградата на Европейския съд в Люксембург и на кулите "Перо" във Виена, ще проектира правителствения комплекс.

На терен от 600 дка ще се разгърне модернистичният проект на Перо, в който са включени стъклени конструкции с начупени и неправилни форми, следващи функцията на сградите, зелени и водни площи. Договорът със студио "Перо" ще бъде сключен през октомври т. г., а през следващата година трябва да е готов Подробният устройствен план на комплекса. Френската компания ще вземе 1 млн. евро за работата си.

В конкурса за проекта на новия правителствен център участваха още 3 световноизвестни международни компании ("Фостър и Партнърс", "Заха Хадид Архитекти" и "Масимилиано Фуксас Архитекти" и две български сдружения (Обединение Г3, Георги Стоилов и "АДАИС Проект"). За участието си те ще бъдат компенсирани с по 100 хил. евро.

"За изработването на подобен проект, компания като "Фостър и Партнърс" сигурно е вложила 500 хил. евро. Трябва да приемем като жест към България участието им в конкурса" каза Михалевски.

Премиерът Сергей Станишев, който заедно с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов откри изложбата на конкурсните проекти за новото софийско сити, заяви, че сградите ще се изграждат на етапи и това ще позволи по-ранната им експлоатация. Нито той, нито министърът се наеха да прогнозират цената на проекта. Как ще се осигури финансирането му, също не е ясно – това ще решава следващото правителство, каза зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев.

Със сигурност държавата ще търси форма на публично-частно партньорство, но не се знае какви ще са критериите за избор на инвеститори, които да построят комплекса, който е три пъти по-голям от Бизнеспарк София. Има идея срещу отстъпеното право на строеж инвеститорите да финансират изграждането на сградите за различните министерства върху част от терена, а на другата да изградят офиси и търговски центрове.

В правителственото градче, което ще се издигне на мястото на бившите казарми в т.нар. местност Къро, се предвижда да се преместят част от министерствата и държавните агенции, а сегашните им сгради в центъра на София да се опразнят и да се използват за галерии, музеи и дори хотели.

Новият правителствен център ще бъде в непосредствена близост до сегашния терен на ИПК "Родина", където пък правителството предвижда да се вдигне нова сграда на НАП, а печатница "Родина" и високото тяло на издателския комплекс да бъдат премахнати и на тяхно място ще се разположи голям бизнес център.

Според правителствено решение инвеститор на сградата на НАП е медийният конгломерат, ръководен от Ирена Кръстева, сочена за човек на ДПС. Близостта на правителствения център с терена, който евентуално ще се застрои от Кръстева, породи съмненията, че бизнесплановете на групировката, която тя ръководи, и на кръгове около Корпоративна банка не се ограничават само с проекта за сграда на НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?