Новият премиер Джузепе Конте обеща пълна промяна на Италия

Джузепе Конте (ляво) и Матео Салвини по време на дебатите в Сената

Новият италиански премиер Джузепе Конте обеща да направи пълна промяна в страната в изказването си в парламента, преди да бъде гласуван вот на доверие на антисистемното правителство, което възнамерява да отхвърли правилата на ЕС за бюджетите и имиграцията.

 

Конте защити пламенно "популистката" политика, която възнамерява да води: битка срещу "бизнеса" с имиграцията, възобновяване на икономическия растеж и отваряне към Русия.

 

Министър-председателят потвърди, че страната му желае "автоматична" и "задължителна" система за репатриране на търсещи убежище в Евросъюза и изтъкна, че Италия подкрепя "коригиране" на икономическите санкции, наложени от общността на Русия.


Конте каза в общата си политическа реч пред сенаторите, че страната смята да намали огромния си държавен дълг, но ще го постигне чрез растеж, а не чрез мерки за строги икономии, предаде Франс прес.


Държавният дълг на Италия е втори по големина в еврозоната след този на Гърция и "днес е напълно устойчив, но трябва да бъде намален в перспектива на икономически растеж", подчерта Конте. Той каза още, че пропастта в растежа между Италия и Европа трябва да бъде намалена и "това е нашата цел".


Конте говори пред Сената, а от двете му страни бяха застанали лидерите на две доскоро периферни партии, съставили миналата седмица управляващата коалиция и номинирали малко познатия специалист по право да оглави тяхното коалиционно правителство.


"Истината е, че предизвикахме радикална промяна и се гордеем с това", каза Конте пред сенаторите в залата, където се очаква по-късно да получи вот на доверие.


Гласуването в долната камара е насрочено за утре. Коалицията на "Лига" и "Движение "Пет звезди" има 10 гласа мнозинство в Сената и по-голяма подкрепа в долната камара.


"Ако популизмът означава да се вслушваме в потребностите на хората, тогава сме за него", увери Конте.


"Ще сложим край на "бизнеса" с имиграцията, който нарасна по непропорционален начин в сянката на фалшива солидарност", добави Конте, повтаряйки тезите на Матео Салвини, който става вицепремиер и вътрешен министър.


Конте обяви, че колосалният дълг на Италия ще бъде намален чрез политики в интерес на растежа и заетостта, както настоява "Движение "Пет звезди". Премиерът не даде подробности за финансирането на мерките, предвидени в "правителствения договор", който може да възлезе на няколко десетки милиарда евро.


И макар че потвърди желанието на правителството да въведе "плосък данък" и подоходен данък между 15 и 20 на сто, той не обвърза това с никаква дата. Същото се отнася и за т.нар. граждански доход, който предполага на всеки италианец да са гарантирани поне 780 евро месечно.


"Европа е нашият дом", увери Конте, който заяви, че желае " по-силна, но и по-справедлива Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?