Новият президент на Гватемала е комик без управленски опит

Новият президент на Гватемала Джими Моралес

Бившият телевизионен комик, който никога не е заемал изборна или административна длъжност, Джими Моралес е новият президент на Гватемала.

На балотажа в неделя 46-годишният комик събра около 68% от гласовете на избирателите. Той умело се възползва от гнева на хората от мащаба на корупцията, демонстрирана от подкрепено от ООН разследване за рекет за милиони долари от страна на митниците, заради който миналия месец оставка подаде и бе арестуван държавния глава Ото Перес.

Моралес победи лявоцетристкия кандидат и бивша първа дама Сандра Торес, въпреки че няма никакъв управленски опит и неговата партия Фронт на националното единение прокарва идеи, които за мнозина изглеждат ексцентрични, съобщи "Ройтерс".

САЩ подкрепиха разследването на ООН и борбата с корупцията в Латинска Америка, виновна за икономическите проблеми и престъпността, от която хиляди бягат на север към американската граница. Победата на Моралес показва, че понякога политическите резултати от подобна кампания са непредсказуеми, отбелязва "Ройтерс".

Не е ясно как новият президент ще ограничи престъпността и корупцията, ще намали емиграцията и ще изпълни обещанията си да раздаде милиони смартфони на децата и да оборудва учителите с GPS устройства, за да е сигурно, че те наистина ходят на работа и са в час.

След като 14 години забавлява гватемалците по телевизията Моралес се оттегли в края на миналата година и през април шансовете му да победи бяха нулеви, но след скандала, помел президента Перес, популярността му бързо нарастна.

"Гватемала не е комедия", предупреждаваше Торес и напразно обясняваше на избирателите, че страната се нуждае от опитен лидер, а не от обещаващ чудеса комик. Партията му ще има 11 депутати в 158-местния парламент и ще трябва да отговаря на критиките, че е свързана с военните, обвинявани за жестокости по време на гражданската война, продължила от 1960 г. до 1996 г.

Споделяне

Още от Свят