Новият президент на Северна Македония най-вероятно е Пендаревски

Стево Пендаровски гласува със съпругата си, сн. ЕПА/БГНЕС

Стево Пендаровски е най-вероятният нов президент на Северна Македония, сочи преброяването на 91 процента от гласовете, подадени на балотажа на вота за държавен глава, състоял се в неделя.  Според данните преди окончателното преброяване за Пендаровски са пусналибюлетинеа над 52 на сто. За кандидатът на опозицията Гордана Силяновска са гласували 44 процента, показват данните на Държавната избирателна комисия. Предвид броя на гласовете, които остава да се преброят, разликата между давамата е прекалено голяма, за да бъде наваксана от Силяновска.  

Макар изборният ден да тръгна с вяла избирателна активност, което породи притеснения за провал на балотажа, минути преди края на гласуването до урните стигнаха 44,5% от избирателите, което прави вотът валиден.

Победа вече обявиха и от Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев, и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. СДСМ предупредиха опозицията да не залага на фалшиви новини, за да оправдае поражението си. От ВМРО-ДПМНЕ пък отвърнаха, че ако за победител бъде обявен Пендаровски, това би било в резултат на „изборен инженеринг“ на управляващите.

В районите с преобладаващо албанско население активността е по-ниска, отколкото на първия тур на 21 април.

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска гласуваха по обед почти едновременно на различни места в Скопие. И двамата бяха убедени в победата и достатъчната активност.

"Очаквам още по-убедителна победа във втория кръг", заяви Пендаровски, който преди 2 седмици надви Силяновска само с около 4000 гласа. Той смята, че е убедил голяма част от колебаещите си избиратели да гласуват за него.

"Дъждовно започна денят, но следобед очаквам по-голяма активност в по-големите градове, включително Скопие", каза още Пендаровски.

Силяновска видя в дъждовния ден олицетворение на политическата зима в страната. Но, увери тя, че когато вотът приключи и тя победи, над Северна Македония ще грейне слънце.

Официалните резултати трябва да бъдат обявени в срок от 24 часа след затварянето на избирателните секции.

Във вота на 21 април беше поставен антирекорд – 41.7%, най-ниската избирателна активност за първи тур на президентски избори от обявяването на независимостта на страната преди 28 години.

Миналбата неделя Пендаровски и Силяновска получиха по около 41 на сто гласовете. Тогава за кандидата на етническите албанци Блерим Река гласуваха 10.6 процента, което представлява около 70 000 гласа. Река отказа да подкрепи когото и да е от другите двама кандидати и имаше съмнения, че неговите поддръжници изобро няма да отидат да гласуват, но явно те са решили да  подкрепят Пендаровски

Това е шестият президентски вот в Северна Македония. Победителят, при постигане на законовия праг на активността, ще е петият президент на страната.

Предизобранат кампания беше фокусирана основно върху тазгодишното споразумение за името със съседна Гърция, което ще позволи на Северна Македония, преди позната като Македония, да се присъедини към НАТО и потенциално към Европейския съюз. Споразумението, което сложи край на почти 30-годишен спор, дълбоко разедини Северна Македония и двете ѝ основни партии.

Пендаровски подкрепя споразумението, но неговата опонентка спомена, че ако бъде избрана, ще го оспори в Международния съд в Хага.

Премиерът Зоран Заев заяви, че ще свика предсрочни избори, ако Пендаровски не бъде избран за президент.

Споделяне

Още от Свят