Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност

Сериозни мерки за сигурност съпътстваха церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на България ген. Румен Радев.

Церемонията започна в 11 ч. на площад "Св. Александър Невски".

Преди това, от 10.30 часа, мястото си заеха официалните лица и гостите на церемонията.

Поканени бяха министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати.

На площада присъстваха също представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус.

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн бяха построени представителните части на Българската армия, а в 10.55 часа на площад "Св. Александър Невски" пристигнаха и вицепрезидентите.

В 10.58 часа на площад "Св. Александър Невски" пристигна президентът Росен Плевнелиев. Той прие рапорта на началника на караула, поклони се на Националното знаме, обходи строя и поздрави почетния караул.

След това пред катедралата "Св. Александър Невски" пристигна и новоизбраният президент Румен Радев, който се отправи към десния фланг на строя, приеме рапорта на началника на караула, поклони се на Националното знаме, обходи строя и поздрави почетния караул.

След като прие строя, президентът Радев се присъедини към президента Плевнелиев и заедно се качиха на трибуната. Първо Росен Плевнелиев произнесе слово, а след него това направи и Румен Радев.

Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

По-късно двамата президенти положиха венец и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн. След това двамата президенти отново се качиха на трибуната и приеха тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш звучеше камбанен звън.

В 11.45 часа двамата президенти и г-жа Радева, както и двамата вицепрезиденти се отправиха към храм-паметника "Св. Александър Невски", където бе отслужен молебен.

В 12.05 часа президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова посрещнаха президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция. В Гербовата зала бе направена официална снимка на двамата президенти, последвана от официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

След това президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев проведоха среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.

След приключване на срещите, в 13.17 ч., президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова изпратиха на параден вход предшествениците си Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?