Новият притежател на "Теленор" е чешки

Новият притежател на "Теленор" е чешки

Предпочетеният купувач на втория по големина български телеком "Теленор" е чешката група PPF, съобщава сайтът "Капитал" в сряда, позовавайки се на три независими източника, близки до преговорите. Част от сделката са и сръбският и черногорският бизнес на норвежкия оператор, а за унгарския няма потвърждение.

Собственик на PPF е считаният за най-богатия не само в Чехия, но и в Централна и Източна Европа Петр Келнер. Неговото състояние възлиза на 16 млрд. долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от 02, най-големият оператор в Чешката република и номер три в Словакия с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Франция. Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF, посочва изданието.

Към момента PPF е със статут на предпочетен купувач за бизнеса на "Теленор" в България, Сърбия и Черна гора. Сега тече допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Миналата седмица от "Теленор България" съобщиха, че се очаква преговорите с неназования кандидат ще приключат до края на април. След това трябва да се поиска разрешение от регулатори, така че реално смяната на собствеността може да стане към средата на годината.

За българския телеком пазар това ще значи, че операторът ще премине от голяма световна телеком група към регионална финансова структура. Това в дългосрочен план може да значи и бъдеща препродажба, смята "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес