Новият руски посланик: Русия е готова за прагматично сътрудничество с България

Следим внимателно инициатива за енергийния хъб "Балкан"

Анатолий Макаров

Новият руски посланик в България Анатолий Макаров смята, че потенциалът на отношенията между България и Русия до голяма степен не е реализиран.

"В момента на нас не ни се отдава напълно да реализираме съществуващия потенциал на руско-българските отношения. Сериозни резерви има в почти всички сфери - в търговията, енергетиката, инвестициите, туризма и други области", заявява посланикът в интервю за ТАСС.

Макаров смята, че в момента се наблюдава активизация на двустранното сътрудничество.

"Свидетелство за това са телефонните разговори между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов, които се проведоха през август и септември. Забелязва се и по-интензивна съвместна работа по линия на двустранната Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тези положителни тенденции трябва да бъдат затвърдени, защото отговарят на интересите на двете страни", казва руският посланик, цитиран от БГНЕС.

Анатолий Макаров отбелязва, че голямо значение се придава на развитието на икономическите отношения.

"Според руската статистика, през януари-юли 2016 г. обемът на взаимния стокооборот се е увеличил с 15% до 1,43 милиарда долара: руският износ е нараснал с 19% до 1.17 милиарда долара, вносът се е съкратил с 3% до 260 милиона. Въпреки че наложените от Брюксел санкции спрямо Русия пречат на пълноценното развитие на двустранните отношения, и в днешните условия имаме значително поле за съвместна работа", казва посланик Макаров и подчертава, че "приоритет остава енергийният диалог".

"Внимателно следим развитието на българската инициатива за изграждането на газоразпределителен център "Балкан" в района на Варна. Нашата позиция не е променена: след като получим подробен технически и икономически анализ, а също така и при наличието на твърди гаранции от Еврокомисията и София ние сме готови да разгледаме възможността за по-конкретно обсъждане на тази инициатива", заяви Макаров.

Той отбелязва и положителната динамика на туристическия обмен, ако през 2015 г. е бил регистриран 26% спад на посещенията на руски туристи, то за януари-август тази година броят на руските туристи е нараснал с 16% до 500 000 души.

"Българските власти предприеха сериозни усилия за възстановяването на туристическия поток от Русия. Интересът на нашите сънародници към България е абсолютно закономерен, защото тази страна се слави със слънчевото си време, вкусната кухня, уникалните забележителности и разнообразни възможности за отдих", заявява руският посланик у нас.

Анатолий Макаров бе назначен за посланик у нас с указ на руския президент Владимир Путин от 17 август. Той връчи своите акредитивни писма на българския президент Росен Плевнелиев на 11 октомври. Преди назначението си у нас е заемал поста директор на департамента за работа със сънародниците в руското министерство на външните работи.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?