Новият съдебен Инспекторат мина на косъм в НС

Само с три гласа над необходимото парламентарно мнозинство от 180 гласа, тройната коалиция с подкрепата на Български народен съюз (БНС) и “Атака” прокара идеята си към Висшия съдебен съвет (ВСС) да се създаде Инспекторат, който да проверява дейността на органите на съдебната власт.

Срещу създаването на новия орган се обявиха от СДС и ДСБ, според които той ще наруши баланса между властите, тъй като инспекторите в него ще се избират от парламента.

Дебатът се разви по време на второто четене на промените в конституцията в петък.

Приетият текст предвижда новият орган да включва главен инспектор и десет инспектори. Председателят ще бъде избиран от парламента с две трети мнозинство и ще има петгодишен мандат. Така ще се избират и неговите подчинени, но за срок от 4 години.

Те няма да проверяват дейността на магистратите по същество. Обхватът на  правомощията им ще се покрива с този, който до този момент имаше Инспекторатът към Министерството на правосъдието. Ще проверяват сроковете за решаване на делата и приключване на разследванията.

Новият орган ще може да бъде сезиран за нарушения от държавните институции, самата съдебна власт и гражданите. Той ще отчита работата си пред ВСС, който от своя страна ще прехвърля доклада в парламента.

Министърът на правосъдието определи създаването на новата администрация като безсмислен ход. Същата теза застъпиха председателите на двете върховни съдилища Иван Григоров и Константин Пенчев.

От тройната коалиция оправдаха новия Инспекторат с нуждата от прозрачност. По думите на Минчо Спасов (НДСВ) инспекторите в новия орган ще бъдат “катаджиите на съдебната власт”.

“Става дума за един политизиран орган, тъй като неговите членове се избират от парламента. Как с неговото създаване властимащите ще убедят избирателите, че не се месят в делата на съдебната власт?”, заяви депутатът от ДСБ Елиана Масева.

Според лидера на ДСБ Иван Костов този инспекторат ще бъде като омбудсман на съдебната власт. Инспекторите ще проверяват сигнали и ще ги адресират към органите, които имат правомощия, посочи той. Този нов орган е безполезен, заключи Костов.

От опозицията заявиха още, че конституирането на този орган ще намали и без това малката тежест на ВСС и поискаха той да стане постоянно действаш орган. Главните движещи сили на конституционната поправка Михаил Миков (БСП) и Лютви Местан (ДПС) обещаха, че за нещо подобно ще се помисли в новия Закон за съдебната власт (ЗСВ). В петък обаче тройната коалиция отхвърли предложените на Елеонора Николова и Димитър Абаджиев това да се случи на конституционно равнище.

България е поела ангажимент пред Брюксел да приеме новия ЗСВ до края на месец март.

В петък НС отмени приетото с предишната поправка право на правосъдния министър да проверява организацията по образуването, движението и приключването на делата. Въпреки това Инспекторатът към ведомството ще бъде запазен. Той ще следи нотариусите и съдебните изпълнители.

Друга приета конституционна поправка предвижда срещу съдиите, прокурорите и следователите да може да бъде повдигано обвинение без разрешение на ВСС. Досега това беше забранено в конституцията. Поправката бе подкрепена със 213 гласа "за" и един въздържал се.

Запазен беше текстът, според който съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?