Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова:

Новият съдебен закон не постига исканата реформа

Статуквото е удобно за всяка политическа власт, без обществен натиск промяна едва ли ще има

Мирослава Тодорова

Законът за съдебната власт, приет от Народното събрание, не постига исканата реформа, каза Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

"Това не е структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и няма никаква обоснована сигурност, че ще доведе до съществена промяна в процеса по администриране и кадрово управление на съда и на прокуратурата", коментира Тодорова в неделя БНР.

Гласуваният тази седмица закон бе мотивиран от нестихващите критики на Европейската комисия към българското правосъдие, включително нагласената и недостатъчно прозрачна кадрова политика в съдебната власт. Независимо от стремежа за позитивна оценка от Брюксел, управляващите не приеха исканите от ЕК и предложени от ССБ и гражданския сектор промени, като тази за пряк избор на членовете на т.нар. "правителство на съдебната власт".

За капак на всичко ГЕРБ прокара "кариерни бонуси" и за настоящия ВСС, чиято дейност и кадрова политика предизвикаха възмущение и недоволство и у нас, и в Брюксел. Бе дадена и възможност този ВСС да избере следващия главен прокурор – нещо, на което президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов веднага се противопоставиха.

Няма дискусия за това какъв да е новият главен прокурор

По този повод Мирослава Тодорова коментира, че няма значение дали този или следващият ВСС ще избере главния прокурор, защото дискусия за това какъв трябва да бъде главният прокурор на Република България не се състоя.

"Как да бъде осъществена реформа на прокуратурата, без да има анализ на грешките, без да се види каква промяна е необходима. Единствено и само промяната на срока за обявяване на процедурата от два на шест месеца едва ли би могло да убеди дори хората извън системата, че е ясен профилът на главния прокурор, че е ясно защо прокуратурата се използва като претекст във всякакви видове задкулисни игри, дали е само като претекст или нещо повече, не знам." - каза Тодорова пред БНР.

Статуквото в съдебната система е удобно за всяка политическа власт

Тя смята, че от началото на прехода досега нито един устройствен и организационен въпрос на съдебната система не е решен. "Това само по себе си е показателно. Означава, че съдебната система, такава, каквото е в момента, е удобна, независимо от това коя е политическата сила, която е на власт", допълни председателката на съдийския съюз, който води последователна битка със статуквото.

"В последно време опитите за погазване на независимостта на съда са особено драстични. Те са вербално-агресивни и много лесно се разчитат", каза Мирослава Тодорова, която лично изпита на гърба си и груби нападки от вътрешния министър Цветан Цветанов, заради които го съди за клевета, така и дисциплинарни санкции.

Според Тодорова съдиите са проявили активност за реформи, защото първоначално решили, че "насреща има една добра воля за промяна". На всеки довод защо нещо не може да се случи сега, давахме конкретни, разумни, прости аргументи защо може. Въобще не е вярно, че прекият избор на членовете на ВСС би могъл да стане само чрез електронно гласуване, каза Тодоров. Освен опита на Румъния, въвела лесен, общодостъпен и евтин начин за гласуване чрез хартиени бюлетини и урни по райони, има и други начини, допълни тя.

Беше важно всеки един магистрат да може да гласува директно за член на ВСС, защото сегашният съдебен съвет не даде ясен отговор на това какъв феномен беше Красимир Георгиев (брокерът на съдебната власт Красьо Черния-бел.ред), защо повече от 30 административни ръководители, кандидати за административни ръководители, интензивно са водили разговори с него преди техния избор във ВСС, поясни Тодорова.

Тя припомни и думите на Константин Пенчев, че кадруването по върховете на съдебната власт става от т.нар. кръг на бели покривки. При всички тези съмнения и спекулации за търгове и лобита в съдебната власт, "няма друг демократичен начин освен това всеки магистрат да може да въздейства пряко върху конституирането на този орган, от който ще зависи професионалната му съдба", каза Мирослава Тодорова пред БНР.

Постояннодействащият ВСС не реши нито един от актуалните проблеми

Тя поясни също, че наличието на постояннодействащ ВСС не реши нито един от актуалните проблеми на съдебната власт. "Нито изготви норма за натовареност, нито създаде оценка за качеството на работата. Не бяха създадени ясни механизми за повишаване и за кариерно израстване на съдиите. Стигна се дотам, че съдия биваше повишен не заради качеството на работата си, а заради оценката на държавните изпити при приключване на висшето си образование, макар че тази оценка на ВСС беше приета за незаконосъобразна и Върховният административен съд отмени няколко оспорвани избора", каза Мирослава Тодорова.

Освен, че постояннодействащият ВСС не е панацея, той отблъсква почтените и компетентните магистрати да искат да участват в него, защото се откъсват за много дълъг период от време от ежедневната си работа. Това са 5 години административна дейност. Когато членове на ВСС излязат от оперативната си дейност по делата, извън трудовите колективи, се получава нещо като административна клика, която забравя защо е била излъчена, смята Тодорова.

"Не бива да се създава нова номенклатура, но нали виждате какво се получава и с тези сюреалистични бонуси? Вместо да се решава истинският проблем как да бъдат мотивирани почтени и компетентни юристи да влизат във ВСС, се създава възможност с изключение на правилата - и според мен в нарушение на Конституцията - да бъдат повишавани не както останалите магистрати", коментира шефката на съдийския съюз.

Посегателства срещу независимостта на магистрати, политици, медии

Като изтъкна, че от ВСС зависи какво е човешкото лице на системата и как изглежда съдията, който гледа дела на хората, Тодорова посочи, че за реформата са нужни подкрепа и натиск от обществото.

Без граждански натиск очевидно при този политически консенсус да не се променя статуквото не бихме могли да се развиваме напред, каза тя.

Освен това Мирослава Тодорова повдигна актуалния въпрос задкулисните игри и манипулации в държавата, с участието на медиите, което поставя под съмнение свободната воля и независимостта на опозицията.

"Мисля, че никой от почтените граждани, нито от магистратите не се чувства добре в тази среда, в която се разпространяват компромати, флашки, говори се, че прокуратурата работи в една или в друга посока, че може да бъде манипулирано образуването на дела. Това създава една атмосфера на страх, припомня други времена, които не са достойна перспектива за никого", каза Мирослава Тодорова.

"Не мисля, че дори политическата класа би могла да се чувства комфортно и сигурно, но пък това поставя и въпроса до каква степен е свободна политическата воля на опозицията. Знаем общата истина, че демократичната държава е възможна само с независим съд, виждате, сега посегателствата са откровено яростни към независимостта, чрез силна опозиция и независими медии", заключи Мирослава Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?