Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият сарай на Доган в "руския" анклав край Бургас

С разрешение от общината достъпът до пътя, плажа и пристанището е блокиран, нищо че са държавна собственост

12 коментара
Новият сарай на Доган в Бургаския залив сн.Биволъ

Луксозно имение, зад което стоят обръчите от фирми свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се издига в Бургаския залив. То е построено с лоши кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и предстои да бъде открито скоро, съобщи сайтът "Биволъ".

С разрешение на община Бургас достъпът до общинския път, държавното пристанище и плаж, който е изключителна държавна собственост, е отрязан. Това е показала проверка на изданието на място и по документи.

Отрязаният плаж се гуши като анклав между две "руски" територии – от едната страна е пристанище "Росенец", което правителството даде на концесия на "Лукойл Нефтохим Бургас", управлявано от приятеля на премиера Валентин Златев, а от другата страна е новият сарай на Доган, констатира "Биволъ" и прилага снимки и документи. 

Изключеният от ДПС бивш лидер Лютви Местан обясни отстравяването му от всички постове с факта, че е настъпил "руска мина".

Засегнатите в публикацията страни не са коментирали случая. Mediapool е готова да публикува и тяхната позиция.

Стратегическо място за националната ни сигурност

Мястото,на което е построен новият сарай на Ахмед Доган е най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос "Чукалята". Това е бивша военна база на Гранични войски, ползвана за водни спортове.

Мястотото е единственото, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово.

Тази територия е и най-близката брегова ивица до остров Света Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. На острова има морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България, пише "Биволъ".

Точно срещу новия палат на Доган се намира пристанище "Росенец". То беше дадено на концесия за 35 години по времето на първия кабинет на Бойко Борисов на бургаската рафинерия. Неин шеф е премиерския "партньор по карти" Валентин Златев.

"Анклавът е ограден с ограда и камери като лагер на ГУЛАГ и се охранява строго от гардове на руска фирма. Митничари и гранични полицаи не се наблюдават, което отваря широко вратата за всякакъв вид трафик през нефтопристанището. Темата за този "руски анклав" в Европейския съюз беше повдигната от "Биволъ" преди няколко години и стигна до водещи световни медии като "Експрес" и "Льо Монд". В замяна на този фактически отказ от суверинитет, България не печели нищо", пише "Биволъ".  Причината е, че концесионните такси са същите като пристанищните такси, които държавата е събирала  преди отдаването на терминала на концесия.

Покупката на земята през офшорки от Златев към Доган

Крайбрежната територия, на която се издига новият сарай на Ахмед Доган,  е продадена по времето на правителството на Иван Костов. Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС и беше вносител с Делян Пеевски на т.нар. Закон за офшорките.

Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават  близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад "Стрейтлайн" по информация на "Биволъ" стои  Валентин Златев. Видимата връзка е адвокат Александър Величков. Той е шеф на правната дирекция на "Лукойл България" ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество "Лукойл Гарант-България" АД и Доброволен пенсионен фонд "Лукойл Гарант-България", които продават земите.

В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица. От  учредената договорна ипотека за TROXY TRADING като кредитодател на "Стрейтлайн" се разбира, че 184 декара са оценени на 5.28 млн. лв., което прави по 28.7 лв./кв.м. Реалните цени в предкризисната 2007 г. на това място са над 500 лв./кв.м.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от "Стрейтлайн"за 1.7 млн. лв. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма "Хермес Солар" ООД. Неин мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, който отговаряше за паричните потоци от и към партията. Емин загина при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Официалната версия на прокуратурата е, че става въпрос за самоубийство.

Капиталът на "Хермес Солар" е само 100 лева. В сайта на фирмата пише, че е "една от водещите европейски компании и единственият производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули". 

Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът ѝ Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС, смята "Биволъ".

Строежът на палата първо с кредити от КТБ, а след това и от ПИБ

Вече с новото ръководство фирмата "Хермес Солар" пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, посочва изданието.

И двата кредита на "Хермес Солар"са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовият журналист Мирослав Иванов.

С тези пари две години по-късно сараят е довършен и сега предстои откриването му.

Кметът на Бургас осигурява спокойствието на обитателите на имението

Мащабът на вложението и изключителният лукс се оценяват от снимки направени от въздуха и от морето, тъй като по суша няма достъп до палата. Пътят към него е преграден от години с бариера.

Поставянето и става с помощта на "най-успешния кмет" у нас, който постигна резултати на последните местни избори почти като по "живково време", московският възпитаник Димитър Николов.

Лично Николов внася искането за изготвянето на подробния устройствен план (ПУП) на терена в общинския съвет на Бургас още докато имотът е владение на Златев. Николов и Златев учат по едно и също време в Москва в края на 80-те и началото на 90-те години, но в различни университети.

Известният с ликвидирането на несебърските дюни шеф на РИОСВ Бойчо Георгиев решава, че ПУП-а няма нужда от екологична оценка. Пътна полиция също не възразява за промяната на организацията на движението, вероятно свързана с изграждането на паркинг пред бъдещия сарай.

Единствено областният управител Константин Гребенаров протестира. От неговото писмо до кмета става ясно, че водещата до имотите улица е станала частна собственост на възложителя и достъпа до държавното пристанище е блокиран. Въпреки този протест планът - ПУП-ПРЗ е приет от Общинския съвет на Бургас на 28 март 2013г.

Експресното административно обслужване от община Бургас продължава и след като "Хермес Солар" купува имота и обявява инвестицинното си намерение. Строителното разрешение за изграждането на палата е дадено за 7 календарни дни. На други инвеститори в най-добрия случай отнема поне месец.

Проектант на имението е арх.Калин Тихолов

Проектант на новото имение на Доган е арх. Калин Тихолов, чието име се свързва с бетонирането на българското Черноморие. Архитект Тихолов беше първият номиниран министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски,но експресно беше сменен, заради скандалите "Дюнигейт" и общия устройствен план на община Царево, предвиждащ застрояване на природен парк "Странджа". Архитектът, който се свързва с ДПС, е един от авторите и на общия устройствен план на Бургас, където обектът на Доган е вписан като „спортна водна база“.

От проекта на Тихолов, с който "Биволъ" разполага се вижда, че височината на новия палат не е 7.5 м, каквито са изискванията според ОУП-а, а надвишава 20 метра. Огромната кула, издигаща се над сараите се тълкува като "архитектурен елемент" от община Бургас.

Встрани от сарая е оформена огромна бетонна площадка, на която има изградени огромни халета, приличащи на хангари. Такъв обект обаче липсва в строителното разрешение, пише "Биволъ".

Тези нередности не са забелязани от община Бургас. Наскоро Димитър Николов и  Ахмед Доган бях отлични с наградата "Стефан Стамболов" на Библиотекарския институт в София. Николов получи отличието от последния шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов – Гестапото.

Общината блокира достъпа до държавно пристанище и плаж

Засега улицата все още не е приватизирана, както е предвидено по ПУП и се води общинска публична собственост, сочи проверка на "Биволъ" в кадастъра. Ето защо за спокойствието на  гостите на сарая известно време ще се грижи самата община, която е измислила повод да сложи бариера на пътя и да я узакони, макар и временно.

От община Бургас съобщиха, че бариерата е била съгласувана с плана за безопасност на обекта от главния архитект и ще бъде премахната едва след като строежът получи Акт 16. Не е ясно кога е предвидено да стане това. По думите на дежурещия денонощно в будката пазач изобщо не се предвижда премахване на блокпоста.

Естествено, собствениците на двореца нямат никакво желание да се разхождат случайни хора по брега и покрай яхтите, които ще акостират на оформената като частно феодално пристанище бивша яхтена база. Може би затова

Пристанището незнайно как е станало частна държавна собственост

показва проверка на "Биволъ" в сайта на Кадастъра. От областна управа Бургас потвърдиха този факт, но не можаха да обяснят как е актувана собствеността.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е отговорилона запитването на "Биволъ" как е актувана собствеността на държавното пристанище и има ли направени постъпки то да бъде взето на концесия.

Това би бил един начин държавата елегантно да дадепристанището н собственика на имението, без да се замесва в скандал ако му го продаде. Последното е напълно възможно, защото частната държавна собственост дава възможност за сделки с частни лица. В България пристанищата по закон могат да бъдат и частни. 

Неотдавна транспортният министър Ивайло Московски, който неофициално се твърди че е от квотата на ДПС и е близък на депутата Делян Пеевски, заяви, че през тази година ще продължи отдаването на концесия на пристанищата.

Плажовете обаче са изключителна държавна собственост по Конституция. От въздушните снимки и кадастралната карта се вижда, че между новия палат на Доган и базата на "Лукойл" има малък плаж, достъпът до който също е отрязан, заради бариерата на пътя.

Луксозно казино за избрани

Екип на "Биволъ" е разговарял с хора, които живеят около новия палат на Доган. Те са казали, че виждат да влизат скъпи лимузини със затъмнени стъкла.

Един от хората е признал, че имението ще бъде луксозно казино от затворен тип. До него евентуално ще може да се стига само със специални индивидуални покани по суша или по вода през недостъпното пристанище.

Отсега е ясно, че достъпът и списъкът на посещаващите въпросния обект няма да бъдат контролирани по никакъв начин, нито от Гранична полиция, нито от агенция "Митници". Фактът, че всъщност пристанището е де факто държавната граница на България поставя въпросната резиденция и дейността в нея извън обхвата на законите на държавата.

"Едва ли новият дворец е убягнал и на зоркото око на премиера, изправен на палубата на фрегатата "Дръзки" и въоръжен с бинокъл.  Няма как, след като сараят е построен на стратегическа за морската ни отбрана точка, от която се покрива визуално целия фарватер на Бургаския залив. Но важи и обратното – сараят трябва да се вижда добре отдалече. За да се знае кой именно е султанът в тази територия на беззаконието. Макар че с размерите и скандалното си присъствие може да бъде твърде удобна мишена за ракетна атака на джихадисти", заключава "Биволъ".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #12

  България освен резервати и защитени територии, свързани с екологията, трябва да очертае своите стратегически точки, свързани с отбраната и те да бъдат "дадени" на военното министистерство за стопанисване и наблюдение.

 2. Ген. Иван Колев
  #11

  Не разбирам какво нередно има тук. България си им е бащиния на доган, пееф, бб и прочие народни синове, останалите сме обслужващ персонал. И в бащинията си ще правят каквото си искат. Какво чудно има в това?

 3. Bлaдo
  #10

  май е пропял агент пАвел (мЕстан) и "соколът" сАва е предаден... ;-) ..... Ако е така, вероятно ще е срещу "преливане" на гласове от гЕрп, за влезе агент пАвел в нЕкой следующ парламент с партията си "дОст(-а робство и тиранство", както е отбелязал и Чинтулов) :-)

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #9
 5. so what_deactivated_1521205049
  #8

  И ТОВА Е ИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА НА НАТО????

 6. so what_deactivated_1521205049
  #7

  РУСКИ ГАРДОВЕ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ???? Къде е полицията, органите по сигурността? В коя държава се позволява това нещо? Медипапул, това проучете, на препечатвайте само от бивол!

 7. Boriana Boneva
  #6
 8. Boriana Boneva
  #5

  машаала ефенди. Дадеш ли им на тези пръст те ти измъкват ръката. Но кой да знае преди 20 години какви лами ще излязат от Златев, Доган, Цеков, Василев и мнозина други. Но когато котката спи мишка танцува.

 9. Територия на Мики Маус
  #4

  Демокрация плюс офшорки плюс мирен преход плюс договорки плюс регистрация на ДПС под натиск от посолство плюс необяснимо на пръв поглед руско съгласие за ограничаване влиянието им в Източна европа= НАГЛО ЗАДКУЛИСИЕ балъци! Както виждаме и ЕНП=ГЕРБ са замесени през кмета на Бургас! Така се управлява територия-презокеанската територия на Мики Маус! Всички са доволни и щастливи-Русия-запазила до някъде влинието си! Турция-разширла го! САЩ-наложили своята система и довели я до крайност. И намалили влиянието на Русия! За чия сметка са се разбрали всички? На хората в България!

 10. Мони_deactivated_1480055728
  #3

  Всички мафиотски схеми са идентични- много мръсни пари, офшорки с подставени лица, държавни и общински чиновници!
  Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата е била секретарка на секретаря на доан! Цацо...
  А това четохте ли го:
  Изпълнител на държавна поръчка „Булгартрансгаз” за над 45 млн. лв.за транзитния газопровод към Турция /стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност/ се оказва собственост на офшорка в Панама на адреса на

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.