Новият шеф на ЕК не се огъна пред големите държави

Новият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу респектира европейската публика с избора си на еврокомисари.

Изборът на Барозу е явна демонстрация на политическите и тактически му умения. Желаейки да докаже своята независимост той отказа на големите страни членки постовете, които те наистина искаха, като в същото време им даде достатъчно значими постове, за да избегне бунт, пише в петък Файненшъл таймс.

"Барозу отказа да се огъне пред големите сили за важните постове", е заглавието на в. Дейли телеграф, който отбелязва, че след съобщението на имената на новите комисари Великобритания се оказа една от основните печеливши.

В четвъртък, на пресконференция в Брюксел, Барозу представи новия си екип седмица по-рано от предвиденото.

Индустрията, търговията и транспорта отиват при еврокомисари съответно от Германия, Великобритания и Франция.

Но на новите страни членки на ЕС също бяха дадени важни постове. Сиим Калас от Естония е вицепрезидент, отговарящ за измамите, отбелязва ББС.

Новите комисари са поддръжници на ниските данъци

Базираният в Париж в. Интернешънъл Херал Трибюн е съгласен, че Барозу е удържал на думата си като е назначил рекорден брой жени и политици от по-малките европейски страни на високи постове в комисията. Списъкът с новите комисари, твърде вестникът, обещава промяна в курса през следващите пет години и нарушава традицията на даване на най-важните постове на големите влиятелни държави. Новият председател на ЕК, изтъква изданието, назначи на важните постове представители на северните страни на континента, отдавайки предпочитания на политици, които имат репутация на добри икономисти и са привърженици на политиката на ниските данъци.

Комисията е структурирана около пет заместник-председатели и има за приоритети икономическата конкурентноспособност на ЕС и доближаването до гражданите, посочи Барозу по време на пресконференция.

Назначението на британеца Питър Манделсон на ключовия пост комисар по търговията го направи член на "вътрешния кръг", който ще се опита да извърши големи икономически реформи в Европейския съюз, пише Гардиън. За съжаление на Франция и Германия и за радост на Тони Блеър новият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу декларира, че разчита на екип от комисари-реформатори за реализиране на плана, известен като Лисабноска стратегия, посочва Гардиън.

Франция и Германия се опитаха да наложат своите желания, но Барозу обяви, че ще постави "истински реформисти" на важните постове, а британски дипломат ги определи като "истински верни реформисти", посочва изданието.

Германия доволна от централната роля на Ферхойген

Германия явно също е доволна от разпределението на постовете. Досегашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген ще поеме поста на комисар за предприятията и индустрията, пише германският вестник и допълнително ще отговаря и за общия европейски пазар.

Той ще бъде и заместник на Барозу по въпросите на така наречената стратегия от Лисабон.

Германец получи централната роля, за което се надяваше канцлерът Герхард Шрьодер, изтъква в. Ди Велт.

Според Берлинер цайтунг широкият мандат на Ферхойген предполага, че Барозу не е могъл да устои на германския натиск. Изданието посочва, че новият председател на ЕК е бил против призивите за "суперкомисар", но твърди, че това не доказва неговата непоколебимост. Вестникът продължава, че германският канцлер е получил каквото е искал не заради качествата на Ферхойген, а защото Великобритания и Франция не са имали възражения.

По думите на Ферхойген, новата ЕК ще залага повече на структурните реформи от досегашната, съобщи радио Дойче веле. Всички страни членки ще бъдат накарани да уредят социалните си системи, така че Европа да бъде по-конкурентноспособна, каза Ферхойген.

Барозу лично ще ръководи прилагането на Лисабонската стратегия

Лисабонска стратегия има за цел да направи европейската икономика по-конкурентноспособна до 2010 г. Засега, обаче е постигнато много малко. Новият председател на ЕК реши лично да координира усилията в тази насока. Бъдещата комисия си поставя и други големи икономически задачи, като даването на нов тласък на преговорите в Световната търговска организация, посочват френски медии.

Англичанинът Питър Менделсън заменя в това начинание досегашния комисар Паскал Лами. Някои се опасяват, че рокадата ще доведе до значително смекчаване на традиционната политика на защита на европейските интереси пред САЩ, предвид тенденцията на трансатлантическо сближаване. Водена от португалец, близък на Лондон, новата комисия изглежда ще бъде белязана от атлантическите идеи, споделяни и от новите членове.

Усеща се и либерализъм, както призна отговарящата за конкуренцията холандка Нели Круз.

Франция не е особено доволна

Смятам, че положението за Франция не е много добро, заяви икономистът и съветник на френския премиер Кристиан Дьо Боасиу пред РФИ.

"Жак Баро (френският комисар б.р.)ще наследи поста начело на транспорта, който несъмнено е важен. Но той е по-маловажен в сравнение с вътрешните пазари и постовете, които заемаха французи в предишната комисия. Затова мисля, че Франция няма да може за защити добре интересите си. А иначе, приоритетите на Франция са същите като тези на Германия. А именно, борба срещу безработицата, подобряване на растежа... Можем да се надяваме, че германският комисар, който ще отговаря за индустрията, ще се яви един вид говорител на тези цели. По отношение на дебатите около Пакта за стабилност и обществените финанси, Париж и Берлин ще разчитат на подкрепата на испанския комисар. Според мен, обаче, не може да се очаква смекчаване на позицията на Пакта. Това означава, че Франция и Германия ще трябва все пак да спазят следващата година, или поне да се опитат, прословутите 3% обществен дефицит", заяви Кристиан Дьо Боасиу.

Австрия се съмнява в качествата на комисаря си

Австрия за втори път получи европейски комисар с важни функции, пише австрийският вестник Ди Пресе, според който Бенита Фереро-Валднер може да бъде поздравена за това. Европейските външни отношения и особено акцента на съседните на ЕС страни са напрегната работа. Новият председател на Европейската комисия също трябва да бъде поздравен: Уж слабият португалец се противопостави на безочливите искания на големите смелчаги в ЕС, посочва изданието, според което обаче Фереро-Валднер не е готова за поста.

Под заглавие "Барозу смята да изпълни обещанията си", чешкият в. Хосподаржске новини пише, че е впечатлен от избора на новия председател на ЕК. Обещанието на Барозу, че няма да бъде манипулиран от големите играчи, посочва вестникът, звучеше като опит да се презастрахова, но начинът, по който бяха раздадени постовете потвърждава всеобщото впечатление, че той сериозно гледа на обещанията си.

В предложения от Барозу екип остават само трима от предишните комисари - Гюнтер Ферхойген, шведката Маргот Валстрьом и представителката на Люксембург Вивиан Рединг.

Но тази Комисия едва ли ще страда от липса на политически опит, защото в нея са предложени трима бивши премиери -освен самия Барозу, чехът Владимир Шпидла и естонецът Сиим Калас, петима бивши външни министри и трима бивши министри на финансите. В нея има и най-голям брой жени в сравнение с досега - седем.

Всеки от комисарите ще получава брутна заплата от 18 хиляди евро, плюс семейни добавки и представителни разходи, а също лимузина с шофьор на разположение 24 часа.

Комисарите ще наблюдават работата на 17 хиляди евробюрократи, които след продължителен и скъп ремонт от есента ще работят в сградата Берлемон, строена за Комисията, но затворена преди 13 години, когато в нея е открит вреден за здравето азбест.

Европейският парламент трябва да одобри състава на Европейската комисия в началото на октомври, след което мандатът ѝ трябва да започне от 1 ноември.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?