Новият шеф на Еврогрупата иска реформа на еврозоната още през юни

Новият председател на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену

Новият председател на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, възнамерява да постигне първоначален напредък в реформата на еврозоната още през юни.

"През юни би трябвало да сме в състояние да взимаме решения", след като изясним графика на реформите преди срещата на върха на Европейския съюз през март, посочва Сентену в интервю за германския икономически всекидневник "Ханделсблат", цитирано от Франс прес.

Според него обстоятелствата "рядко са били толкова благоприятни" за постигане на бърз напредък, тъй като големите европейски държави са приключили с изборите, икономиката нараства във всички страни, а бюджетните дефицити намаляват".

Сентену беше избран начело на Еврогрупата в началото на декември за мандат от две години и половина. По думите му постигнатото правителствено споразумение в Германия съдържа "положителни сигнали за европейската политика", въпреки че все още е с неясни очертания и вече се оспорва от част от социалдемократите.

Въпреки че в Италия все още предстоят избори през март, а популистките формации набират сила навсякъде в Европа, португалският икономист уверява, че "подкрепата за европейската интеграция остава голяма сред гражданите", което е "уникален шанс", който трябва да бъде използван.

Деветнайсетте членки на еврозоната обаче са разделени по въпроса за бъдещите реформи. На север страни като Холандия и Германия не са склонни да споделят богатството си с южните страни като Франция, Италия и Испания, тъй като според тях бюджетните им политики са прекалено хлабави.

Сред най-обсъжданите теми е създаването на бюджет на еврозоната - ключово предложение на френския президент Еманюел Макрон.

До този момент неколцина от финансовите министри от Еврогрупата са се обявили в подкрепа на "стабилизиращ инструмент" в случай на икономически "шок". Според Сентену обаче такъв бюджет може да служи също така като "инвестиционен инструмент" и да бъде обвързан с национални реформи - два въпроса, които все още се обсъждат.

Във всеки случай и дума не може да става за "постоянни трансфери" към хазната на дадена държава членка, обеща португалският министър в отговор на безпокойствата на Германия.

Мариу Сентену иска освен това до юни да се договори европейска гаранция върху депозитите - трети и последен стълб от банковата реформа, целяща да се успокоят клиентите на банките, който среща съпротивата на Германия.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?