Новият шеф на финансовия надзор обеща пълен одит на органа

Новият шеф на финансовия надзор обеща пълен одит на органа

Първият коментар на новоизбрания председател на Комисията за финансов надзор (КФН) за бъдещата му работа бе, че ще назначи одит на дейността на комисията до момента.

В сряда депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев бе избран от парламента за шеф на комисията. Органът регулира небанковия финансов сектор в България - инвестиционните посредници, застрахователния пазар и осигурителните фондове. Кандидатурата на Мавродиев не бе подкрепена само от левицата.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Мавродиев каза, че ще трябва да се направи и анализ на състоянието на трите небанкови финансови сектора, които КФН наблюдава - инвестиционния, осигурителния и застрахователния - и да се предложат политики за подобряване на надзорната дейност на комисията.

"При мен основният принцип ще бъде прозрачност и яснота за слабости и за силни страни в комисията”, каза той. Запитан дали според него има злоупотреби в комисията, Мавродиев каза: "Имам известни съмнения за лоши практики”. По думите му, ако се установят проблеми в комисията, ще бъде търсена отговорност от виновните лица и ще бъдат сезирани съответните държавни органи.

Мавродиев сменя на поста Петър Чобанов, който оглави регулатора в последните месеци от управлението на предишното правителство. Тогава бе направена и основна промяна в състава му,след като на повечето членове мандатите бяха отдавна изтекли.

След като 41-ото народно събрание направи промени в закона за КФН, съставът ѝ бе намален от седем на петима души и се откри възможност за промяна на членовете, изборът на които от предния парламент бе приеман за чисто политически.

Финансовият министър Симеон Дянков имаше идеята да обедини финансовия и банковия надзор в един орган под шапката на БНБ, но идеята така и не бе развита поради радикалността ѝ. Тя срещна политическа и експертна съпротива. Министърът бе сред основните критици на работата на КФН и на реакциите ѝ на ситуациите на финансовия пазар у нас.

Преди избора на Мавродиев лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че колегите му от коалицията ще подкрепят кандидатурата, защото "той ( Мавродиев - бел. ред.) е човек, който беше в битката, в дебата, в дискусиите, когато се формираха позициите на ГЕРБ". Според Костов "той е доказал, че може да участва в дискусии, да защитава позиции. Той е юрист и има цялата компетентност да се справи със задачата". Трябвало обаче да има смелостта, добави той.

"Състоянието, в което се намира финансовият надзор на страната, е отчайващо", каза още Костов. "В продължение на години беше допуснато да се случи упадък на Българската фондова борса. Там се обезцени една голяма част от българския капитал. Вчера тя е приключила с 50 000 лв. оборот, което е отчайващо", коментира още Костов.

"В момента жалкото състояние на борсата отговаря напълно на състоянието на българските пенсионни фондове, а застрахователните дружества претърпяха съществени загуби и не презастраховат, за да пестят", допълни лидерът на ДСБ.

Според него Стоян Мавродиев трябва да формира изцяло нов екип и да покаже какво и защо се е случвало на нашия финансов пазар.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов коментира, че изборът на Мавродиев е по-малкото зло, отколкото идеята за премахване на комисията.

"Абсурдно е КФН да се обвинява за глобални финансови проблеми, тъй като тя има чисто регулаторни функции", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?