Новият шеф на фонд "Земеделие" заварил над 3500 забавени документа

Щял да продължи да работи до 11-12 часа вечер, за да отпуши всичко и да няма загуба на нито едно евро

Атанас Добрев, сн. БГНЕС

Над 3500 забавени документи заварил в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) новият му изпълнителен директор Атанас Добрев, съобщи самият той в неделя пред БНР. Избраният в понеделник на мястото на уволнения Мирослав Николов доскорошен парламентарен секретар на агроминистерството каза, че още в първия ден от работата си назначил комисия, която да опише намерените в кабинета документи на бившия шеф на ДФЗ и се оказало, че има над 3500 забавени документа.

Добрев обаче не каза от какво естество са те и препрати към "компетентните органи като не стана ясно има ли последици от забавянето на тези документи и какви са те.

Вместо това новият шеф на фонда се похвали, че само за четири дни неговият екип успял да плати над 15 млн. евро, договорени още през 2012 г. за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. За цитираното кратко време били подписани и 47 договора за модернизиране на земеделски стопанства и одобрени 84 тръжни процедури на общини за селски туризъм и подобряване на инфраструктура.

"Одобрени са планирани търгове на 34 общини, така че те да могат да стартират своите обществени поръчки по вече договорени проекти. Изпратени са и 19 писма до кметове за допълнителни уточнения по минали търгове. Подписах над 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 "Лидер". Кандидатите са поканени да подпишат документите. Започнах подписването на договори на бенефициентите по Мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя", продължи да изброява приноса си Атанас Добрев.

"Работя денонощно - в последните вечери стоя във фонда до 11-12 ч вечер и ще продължа" , каза още той.

"Опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към обществото. Искам българските земеделски производители, българският агробизнес, всичките общини и вероизповедания да могат съвсем спокойно да идват в ДФ "Земеделие". Всеки да си проверява - дали е проект, дали е преписка, писмо, дали е някакъв анекс. Да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост", посочи новият изпълнителен директор на земеделския фонд.

По думите му това отваряне на фонда ще стане с приемна в централата на ведомството в София, в която от следващата седмица всеки работещ с фонда ще може да провери чрез компютърната система с какъв статус е проектът му и кой експерт го обработва. Целта е да може да се свърже със съответния експерт и да му обяснят какво се случва, каза Добрев.

Като по-далечен свой план шефът на фонда обяви създаването на мобилни групи, които ще обикалят из страната и ще се срещат със земеделските производители, за да установят какви са проблемите им.

"С встъпването ми в тази длъжност оставката ми стои в джоба. Моята цел е да стабилизирам тази машина, да почне да работи добре и в синхрон, защото тая машина е голяма. Тя винаги е работила. Ще отпуша всичко, за да няма забавяне и загуба на нито едно евро", каза още Атанас Добрев.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?