Новият шеф на фонда за лечение на деца отказа да отговаря на майка

Жената се оплаква, че след арестите комуникацията с чужда клиника е нарушена

Да не превръщаме интервюто в разговор с майката на детето. С тези думи новият управител на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ отказа да отговори на въпросите на майка на болно дете, която се тревожи, че комуникацията с чуждата клиника, където то трябва да замине за изследвания, е нарушена след показните арести на бившето ръководство на фонда.

На въпроса на водещия на Нова телевизия Виктор Николаев дали има някаква погнуса да разговаря с родителите на болни деца, Пилософ отговори: “Моля, не употребявайте такива думи, не съм казал такова нещо“.

Все пак Пилософ беше видимо раздразнен от опитите на жената да получи информация защо контактите с клиниката в Лондон са нарушени.В деня около арестите от британската болница са се опитвали да се свършат с фонда за уточняване на детайли около заминаването, но не са успели.

Тогава са потърсили майката на детето, която разбрала от болницата, че изискват представянето на формуляр S2 по възможност веднага и дават краен срок 10 юни за това. Детето трябва да постъпи в клиниката на 27 юни.

Според Пилософ проблемът не е в издаването на формуляр S2, а в това че се чака оферта от болницата. Според майката на детето обаче оферта от болницата вече е постъпила във фонда. За всички тези детайли майката е сигнализирала във фонда, за последно на 28 април.

Според Пилософ обаче до 10 юни “има много време“ и забавяне няма да се получи.

Майката на четиригодишната Марина обаче смята, че в момента комуникацията с родителите е нарушена и не се обяснява добре какво предстои. Тя самата звъняла няколко пъти, за да иска потвърждение, че информацията, която е пратила във фонда е получена. 

От думите на Пилософ стана ясно, че подписването на формулярите вече ще става само от министъра и управителя на здравната каса, според това дали лечението е в портфолието на касата или не. Предишни ръководства на министерството бяха делегирали правото за подписване на формуляра на управителя на фонда, за да може това да става оперативно и да не се бави лечението на деца.

“Фондът не е спрял да работи. Нито едно дете не е спряно, за което има решение и трябва да пътува. Формулярът S2 гарантира, че когато един пациент отиде да се лекува в чужбина, ще се лекува по тамошните цени. После нашата каса се разплаща на другата в чужбина”, каза Пилософ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?