Новият шеф на КРИБ останал в България заради вяра в Борисов

Домусчиев: Вярвам на цялото правителство, вярвам и на самия премиер, който се е поизучил да управлява

Кирил Домусчиев

Новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев изрази "дълбоко доверие" към новото правителство и лично към премиера Бойко Борисов и това го е накарало да остави своя бизнес в България.

"Смятам, че след промяната и смяната на кабинета "Орешарски" много неща могат да отидат в позитивна посока, затова приех да стана председател на КРИБ. Вярвам на цялото правителство, съставено от няколко дясно ориентирани партии. Вярвам и на самия Борисов, който се доказа като политик – доста се е поизучил да управлява, вероятно е направил изводи от предишното си управление, надявам се на реформи и добри неща за бизнеса", коментира Кирил Домусчиев пред бТВ.

"Трябва да гледам отговорно не само на своя бизнес, но и да се опитвам да помагам на бизнеса в България", допълни новият шеф на КРИБ.

Домусчиев отхвърли критиката към предишното управление на ГЕРБ за репресии срещу бизнеса. "Не съм бил притискан, макар че съм удобен за притискане, защото съм сравнително познат. Нормалният бизнес, който произвежда и изнася, не е бил притискан", заяви бизнесменът, който поддържа приятелски отношения с Борисов още от първия му управленски мандат. Според него в България не се прави разлика между бизнес и олигархия, защото "българинът чете прекалено много жълта преса".

"Има бизнес, който оцелява и без държавни поръчки. Поздравявам тези, които са зависими от пазара, а не от държавата. Навсякъде обаче трябва да се строи и някой трябва да изпълнява и обществените поръчки", каза още Домусчиев.

Той отрече да е зависим от друго освен "българската работна ръка, скъпото електричество и скъпия газ", които обаче били "еднакви за всички".

Няма да има повторение на случая КТБ

Домусчиев е убеден, че няма опасност от повторение на сценария с Корпоративна търговска банка.

"Това беше една типична олигархична структура, която си повярва, че може да качва и сваля правителства. Такива банки, които се развиват по толкова специфичен начин, няма в България", заяви председателят на КРИБ.

"Банките са пълни с пари и са стабилни, за успокоение на гражданите и на бизнеса. От друга страна, видно е и че държавата стои зад тях и второ явление като КТБ няма да стане", сигурен е Домусчиев.

Принципът за ръст на минималната заплата

Новият председател на КРИБ коментира и увеличението на минималната работна заплата, за което правителството се готви през следващата година.

"Това не е проблем за работодателите, членове на КРИБ, защото заплатите в техните компании са над минималната. Увеличението обаче трябва да е свързано с принципи – навсякъде в Европа това е производителността на труда", каза Кирил Домусчиев.

"Не може да дойде един социален министър и да увеличи минималната заплата с 20-30-50 лв. Всички данъци и такси, които се събират от работодателите, са на базата на минималната работна заплата. От всичко това пак се увеличава данъчната тежест за бизнеса", каза Домусчиев.

Футболът е само бизнес

"Футболът от много години е бизнес – нормално е, когато един ръководител не се справя и няма обективни причини за това, той да бъде сменен - сменят се треньори на клубни отбори, на национални отбори", коментира Кирил Домусчиев, който е собственик на "Лудогорец" Разград и член на Изпълнителната комисия на Българския футболен съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес