Новият шеф на КС е привърженик на промени в конституцията

Новият шеф на Конституционния съд Неделчо Беронов показа, че е привърженик за промени в конституцията. Това стана ясно след срещата на Беронов с президента Георги Първанов, на която двамата обсъдили принципно евентуални промени в основния закон.

Президентът Първанов се е интересувал кои са факторите, които стимулират и активизират процеса на изменение на основния закон, каза Беронов, цитиран от Дарик радио.

Беронов посочи, че първият фактор, който налага промени в конституцията е, че вече е различна обществената обстановка от тази, при която тя е приета преди повече от 12 години. Това налага преосмисляне на някои моменти в конституцията, приети тогава като правилни, обясни Неделчо Беронов.

Изменения са необходими и заради предстоящото приемане на Европейската конституция, с чиито основни принципи трябва да бъде идентична и нашата. Председателят на Конституционния съд обаче не се ангажира с конкретни идеи с аргумента, че това е работа на друга институция.

Президентът е изявил готовност да се възползва от правото си да сезира КС, когато е необходимо, но без да конкретизира има ли вече предвид определени закони. Засега няма постъпили нови дела в КС, уточни Беронов.

Известна позиция на президента Първанов е, че по-радикалните промени в основния закон са свързани с влизането ни в Европейския съюз.

За първи път промени в конституцията бяха направени през септември т.г.. Под натиска на Европейския съюз за задълбочаване на съдебната реформа бяха гласувани текстове за несменяемост и мандатност на магистратите. За първи път бе ограничен абсолютният имунитет на съдии, прокурори и следователи, който ще важи само за действия, свързани с работата им.

Веднага след избора на Неделчо Беронов за председател на КС и след клетвата на четирима нови членове на съда през октомври, представители на мнозинството изразиха надежда, че едно ново решение на КС ще позволи по-сериозни конституционни промени, свързани със съдебната реформа.

Вътрешният министър Георги Петканов, говорейки за мястото на следствието, специално подчерта, че едно ново решение ще позволи продължаване на реформата в МВР.

Решение на КС казва, че само Велико Народно събрание може да променя структурата на държавното устройство, каквото би било и едно прехвърляне на следствието от съдебната към изпълнителната власт. А това е изискване, свързано със синхронизиране на законодателството ни с това в страните от Евросъюза. Сегашното място на прокуратурата в независимата съдебна власт също се поставя под въпрос - според европейските стандарти обвинителите трябва да се отделени от съда.

Запитан дали има още възможности за промени в частта от Конституцията, свързана със съдебната власт днес Беронов отговори, че всичко би могло да се променя, но друг е въпросът дали това може да прави обикновено или Велико народно събрание, като по този въпрос КС вече се е произнесъл. Още на първата си пресконференция обаче Беронов не изключи възможността, при формулиран по различен начин от предишно сезиране казус, съдът може и да се произнесе повторно.

Президентът Георги Първанов, а след него и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов миналата седмица по различен повод поставиха въпроса за формата на държавно управление и така възобновиха дебата за промените в конституцията.

Първанов похвали президентската република и призова депутати от НДСВ да не я превръщат в "мръсна дума", подчертавайки че е работил честно за парламентарния характер на републиката и че ако реши да се изкаже в полза на президентската, ще го направи ясно.

Борисов пък посочи тази форма на управление като вариант, при който институциите биха могли да заработят при по-добра координация.

Шефът на парламента Огнян Герджиков, премиерът Сакскобургготски и депутати коментираха, че идеята за президентска република е неуместна. Симеон директно обяви, че това е "тема на едно Велико Народно събрание".

От СДС обаче приветстваха подновяването на дискусията за по-сериозни промени в основния закон, свързани със съдебната реформа и с уточняване на правомощията на различните власти.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?