Новият шеф на НАП продал фирма, която по-късно затънала в дългове за данъци

Задълженията от над 1 млн. лв. са натрупани, след като Румен Спецов излиза от компанията

Румен Спецов

Назначеният от служебното правителство в петък изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов е притежавал фирма, която след продажбата ѝ става крупен длъжник за агенцията, съобщи разследващият портал Bird.bg.

Информацията се потвърждава от Търговския регистър и от списъка на длъжниците на НАП. От пресцентъра на агенцията също потвърдиха данните, но обясниха, че бившето дружество на Спецов е натрупало дълга, след като той е излязъл от собствеността му.

Румен Спецов дълги години е работил в системата на НАП, включително в закритото вече специализирано звено за борба с данъчните измами "Разследване на особени случаи" (РОС). Впоследствие обаче по необявени причини напуска данъчната агенция.

"Румен Спецов придобива фирмата "Гранекс Трейдър" ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г.", съобщиха за Mediapool от пресцентъра на данъчната агенция. Дотогава той не е имал дялови участия във фирми.

"От придобиването на компанията "Гранекс Трейдър" ЕООД до момента на продажбата ѝ през април 2016 г. фирмата не е имала задължения към фиска", казаха още от НАП.

От справка на страницата на агенцията става ясно, че през юли 2017 г. дружеството влиза в списъка на длъжниците, които имат неплатени задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което да се наложи обезпечение, нито пък вземания. Към март 2021 г. дружеството дължи на бюджета 1 105 482 лв. заедно с лихвите, които на практика са несъбираеми.

Според Bird.bg дружеството умишлено е продадено на т. нар. "сламено лице" или "професионален длъжник" от драгоманско село, който не разполага с достатъчно имущество, за да покрие задълженията на фирмите, които му се прехвърлят. Купувачът има и други фирми с дългове към бюджета.

"През 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, Обединени арабски емирства, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай", казаха още от НАП за Mediapool.

Относно твърденията на Bird.bg г-н Спецов заявява, че "няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата ѝ преди 5 години", казаха още от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?