Новият шеф на НАП ще бъде освободен, ако е продал фирмата си по време на данъчна ревизия

Румен Спецов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия и че ще нанесе щета на бюджета.

"Ще пуснем проверка вероятно още днес, търсим инспекторат, който да я направи, защото очевидно НАП не може да проверява сама себе си", заяви Василев във вторник пред "Свободна Европа". Въпреки това той няма съмнения в "професионализма и почтеността на г-н Спецов". По думите му атаките срещу новия ръководител на данъчните са били очаквани, защото НАП е започнала да гони не дребните длъжници като фризьорски салони и хлебопекарни, а най-големите фирми, получили едри обществени поръчки и поддържащи милиони като касови наличности.

Бившата фирма на Румен Спецов - "Гранекс Трейдър", натрупва огромни задължения към бюджета малко след като той я продава на малоимотно лице с криминални прояви през април 2016 г. Дължимата сума е 1.1 млн. лв. по последни данни и вече около 5 години тя не е платена. Ако не бъде платена в продължение на още 10 години, тя ще бъде отписана като несъбираема.

Започва проверка срещу Румен Спецов

Досега официалната позиция на НАП беше, че Румен Спецов няма нищо общо с натрупаните дългове, които били отговорност на новия собственик Данаил Николов. Въпросното лице е малоимотно и притежава куп фирми, някои от които също са длъжници на фиска. Именно затова досега финансовият министър съветваше журналистите да питат за дълговете на "Гранекс Трейдър" не Спецов, а новия собственик.

В понеделник обаче бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев разкри, че всички данни сочат, че през 2016 г. Румен Спецов е знаел за течащата срещу фирмата му данъчна ревизия и най-вероятно именно тя е причината да продаде компанията си на малоимотно лице. Към онзи момент това действие не бе извън закона.

"Г-н Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията", твърди Георги Кадиев на базата на публична информация за служебно връчване на ревизионния акт.

"Всичко това демотивира служителите на НАП, това не са дребни неща. То е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация", заяви Кадиев.

По думите на Кадиев отговорността е само морална, защото законът не забранява да продавате дялове на фирма, която има данъчни задължения - няма наказуемо престъпление, може да има престъпление в дейността на фирмата, това ние не знаем, посочи Кадиев.

"Но за мен това е петно за служител на НАП", смята още лидерът на "Нормална държава". Той поиска оставката на Румен Спецов.

Спорните назначения в Агенция "Митници"

Министър Асен Василев коментира и спорните назначения в Агенция "Митници", които възстановяват бивши служители с много спорна репутация. На практика министър Василев реставрира ръководството от времето на кабинета "Орешарски" начело с Павел Тонев. Заместниците на Тонев са също известни лица от миналото на агенцията. Румен Данев, дългогодишен шеф на дирекция "Митническо разузнаване и разследване", бе уволнен като зам.-директор с обяснение от тогавашния премиер Пламен Орешарски, че до него била достигнала "неблагоприятна" информация за Данев.

Другият зам.-директор - Павел Геренски, през 2018 г. бе отстранен като шеф на митницата в Пловдив заради дисциплинарно производство.

Върнат като зам.-директор на териториална дирекция "Южна морска" е и дългогодишният началник на митница "Свиленград" при правителствата на НДСВ и тройната коалиция. Преди години името на Марашев изплува покрай скандала с изникналите луксозни постройки около язовир Ивайловград, известни като "Митничарско село".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?