Новият шеф на НАТО посочи Афганистан като пръв приоритет

Холандецът Яп де хоп Схефер пое днес функциите си на генерален секретар на НАТО с обещанието за сплотяване на съюза, който се подготвя за по-широка военна роля в Афганистан, съобщиха световните агенции.

Бившият министър на външните работи на Холандия и бивш военен пилот Хоп Схефер заменя Джордж Робъртсън и се очаква да продължи кампанията на своя предшественик за модернизиране на европейските въоръжени сили.

Кореспондент на Би Би Си посочва, че Хоп Схефер ще трябва да дефинира нова роля на НАТО заради стремежа на организацията да разшири своята мисия в Афганистан, приемането на нови членове от Централна и Източна Европа, както и за преодоляване на противоречията за инвазията в Ирак.

"Предизвикателства и работа през 2004 г. няма да ни липсват", каза Хоп Схефер в кратко изявление за пресата при пристигането си в централата на НАТО в Брюксел днес в 10 часа. Той посочи, че поема руля на НАТО във възлов момент от съществуването му.

"Афганистан в момента е начело в дневния ред. Ние трябва да продължим това, което сме започнали. Международната общност и НАТО не могат да си позволят загуба там", заяви Схефер, цитиран от Асошиейтед прес.

Всяко решение по американското предложение НАТО да се нагърби с военна роля в Ирак ще трябва да почака, добави той. "Със сигурност това не е изключено, разбира се, но ще зависи от развоя на политическите събития в Ирак през следващите месеци", обясни Схефер.

"Ирак ще бъде на дневен ред на даден етап, но нека да следваме събитията стъпка по стъпка", каза новият генерален секретар на НАТО.

Той подчерта, че негова цел ще бъде осигуряването на единство на алианса, дълбоко разединен покрай войната в Ирак, когато Франция и Германия се обявиха категорично против водената от САЩ военна кампания.

Нови напрежения възникнаха около плановете на Европейския съюз за създаване на собствено военно командване - нещо, което бе посрещнато с тревога в САЩ.

Наблюдатели посочват, че Хоп Схефер ще се нуждае от всичките си дипломатически умения, за да възстанови авторитета на НАТО.

Добрите отношения между Европейския съюз и НАТО ще бъдат един от приоритетите ми, добави Схефер.

"Ще се постарая да изграждам мостове", каза той, наблягайки на необходимостта от "екипна работа" между съюзниците.

В момента НАТО се нуждае от засилване на ресурсите във връзка с разширяването на мироопазващата мисия в Афганистан.

Вашингтон може да усили натиска спрямо страните членки да участват с повече сили и средства на срещата на върха през юни, когато в организацията ще бъдат приети 7 нови членки от Централна и Източна Европа. На тема Балканите Схефар заяви, че според него е малко вероятно неотдавнашният изборен успех на твърдолинейните националисти в Сърбия да повлияе на плановете на НАТО да предаде миротворческата си мисия в Босна под командването на Европейския съюз.

Петдесет и пет годишният Схефер е третият холандец, който заема поста генерален секретар на НАТО след Дирк Стикер през 60-те години и Йозеф Лунс през 70-те и 80-те.

Споделяне

Още от Свят