Новият шеф на НСО успокои, че няма да прави реформи

"Службата функционира много добре"

Новият шеф на НСО успокои, че няма да прави реформи

Новият шеф на НСО генерал-майор Данчо Дяков започна "обещаващо“ управлението си, успокоявайки служителите на една от най-непрозрачните и силно критикувани структури в държавата, че няма намерение да прави реформи. 

"Не предвиждам значителни реформи в НСО, защото службата доказа, че функционира много добре. Ако има някакви реформи, те ще са, за да може тя бъде по-гъвкава при вземането на решенията, така че колегите ми не трябва да се притесняват от структурни или други реформи", каза Дяков, след като се представи на депутатите от военната комисия.
 
Преди да оглави службата Дяков бе шеф на Военна полиция и съветник на президента Румен Радев. 
 
Дяков обясни пред репортери, че смята да оптимизира службата, но не предвижда съкращения, както и нови назначения, тъй като бюджетът не позволявал такива. Освен това сподели пред журналисти, че е "умерен оптимист" за вдигане на заплатите в сектора. 
 
Като проблем той отчете старите коли, с които разполага службата. По думите му те са на средна възраст между 12 и 15 години и поддръжката им изразходва значителен ресурс от бюджета на службата. 
 
Пред депутатите той посочи, че както и в други структури, в НСО също има недостиг на кадри - между 12 и 14 процента от длъжностите са свободни. Дяков съобщи, че НСО дължи над 1.2 млн. лева обезщетения на пенсионирали се служители, като изрази надежда проблемът скоро да бъде разрешен.
 
Само преди няколко месеца той замени на поста генерал-лейтенант Ангел Антонов, който подаде оставка след като прокуратурата започна проверка за злоупотреби в службата, която той днес не коментира. 
 
В отговор на въпрос Дяков каза, че засега не се обсъждат законови промени за връщането на президентските правомощия.
 
По-рано тази година държавният глава Румен Радев се оплака, че с последните законови промени службата от пряко подчинена на президента, е станала служба към президента и той вече има по-малко правомощия. Може само да назначава началника след съгласуване с Министерския съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.
 
А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента.
 
"Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", каза Радев.
 
Освен пряк началник, службата няма и ефективен граждански контрол, който се осъществява само от ресорната парламентарна комисия.  
 
След като дълги години НСО работеше без закон и това позволяваше безпардонно поведение на служителите ѝ, през 2015 парламентът най-накрая извади службата от правния вакуум. Но не и от "зоната на здрача".
 
Законът не само не реформира службата, но узакони някои от най-спорните ѝ практики.
 
Това нормативно творчество окончателно легитимира крайната секретност и отсъствието на адекватен контрол, съчетани с привилегии, които превръщат НСО в съвременно издание на социалистическия ѝ предшественик "Управление безопасност и охрана" (УБО).
 
От БСП миналата година призоваха Радев да направи ревизия на службата, но все още не е публично известно дали такава е проведена.
 
През годините НСО е обект на непрекъснати скандали, но досега няма управляващи, които да са показали политическа воля за реални реформи в службата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България