Новият шеф на ООН: Ще бъдa "честен брокер и строител на мостове"

Бившият португалски премиер ще залага на дискретна дипломация и ще работи с всички страни

Новият шеф на ООН: Ще бъдa "честен брокер и строител на мостове"

"Честен брокер, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус". Така бъдещият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш вижда ролята си в световната организация.

В четвъртък вечерта се очаква той да бъде официално гласуван за най-високият пост в ООН, след като кандидатурата му събра рядко срещан консенсус в Съвета за сигурност. Бившият португалски премиер, който побеждаваше при всички предварителни гласувания досега, бе единственият от десеттте кандидати, който не получи нито един глас "не насърчавам" при вчерашното гласуване в Съвета за сигурност.

Гутериш коментира в интервю за Асошиейтед прес, че целта му ще бъде да работи с всички страни, за да помогне за разрешаването на поредицата от сложни проблеми в глобалния дневен ред.

Дискретна, но активна дипломация

"Мисля, че живеем в свят, където се множат нововъзникващите конфликти, и се сблъскваме с огромни трудности при разрешаването на конфликтите. Налице е очевидна липса на капацитет в международната общност да се предотвратяват и разрешават конфликти.

Необходима е дипломация на мира, която изисква дискретни дипломатически контакти и совалки между основните играчи в конфликтите и споровете", посочи той.

Вероятното му избиране разочарова онези, които водеха кампания за избирането на жена или кандидат от Източна Европа за първи път начело на ООН, но се очаква Гутериш почти сигурно да назначи жена за заместник-генерален секретар.

В интервюто си той каза, че едно от най-важните неща в дейността на ООН, където доминират мъже, е "да има паритет между половете".

Според него генералният секретар трябва да се ангажира колкото е възможно повече и "да действа смирено, опитвайки се да създава условия страните членки, които са ключовите играчи във всеки процес, да успяват да действат заедно и да преодоляват различията си".

Гутериш каза още, че простият отговор на въпроса защо желае да бъде генерален секретар, може да бъде открит в "Притчата за талантите" от библейския Нов завет, която той нарече "централно нещо в моя живот".

"Мисля, че през живота си човек получава много подаръци, и има задължение да отвръща по същия начин, нали? И да умножава получените подаръци", отбеляза португалецът. Къде по-добре мога да се отплатя за онова, което съм получил през живота си, попита риторично той, визирайки ключовата роля на ООН в съвременния свят.

Католик, умерен социалист и проевропеец

Гутериш ще бъде четвъртият европеец, който ще заеме поста. Франс прес описва Гутериш, който като човек на действието. Той е католик, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който е бил и върховен комисар на ООН за бежанците.

Гутериш е инженер по образование. Роден е в Лисабон на 30 април 1949 г. Започва политическия преход в лоното на католически движения, преди да влезе в Португалската социалистическа партия. Депутат става за първи път през 1976 г. в първия парламент на Португалия след края на 50-годишната диктатура. След това прекарва дълго време в парламента, където си спечелва репутацията на добър оратор.

Заради умението да надделява в словесните спорове той дори получава прякора "говорещ къртачен чук".

През 1992 г. Гутериш става генерален секретар на Португалската социалистическа партия, която по онова време е в опозиция. Под ръководството му социалистите печелят парламентарните избори през октомври 1995 г. и тази победа изпраща Гутериш на премиерския пост.

Тогава Португалия преживява период на бърза експанзия и на почти никаква безработица. Това позволява пък на премиера Гутериш да създаде минимален гарантиран доход - една от ключовите мерки на правителството му. Като премиер Гутериш се показва като отговорен политик, отворен към диалога. В качеството си на убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната му в Еврозоната и постига успешно това. Партията на Гутериш печели парламентарните избори и през 1999 г. и той отново е премиер.

Критици на Гутериш го упрекват, че е допринесъл за победата на "не"-то по време на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, тъй като в качеството си на пламенен католик той никога не е крил сдържаното си мнение към доброволното прекратяване на бременността.

Богат опит

На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които прилага по отношение на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН в Източен Тимор.

В първата половина на 2000 г. Португалия е ротационен председател на ЕС и това председателство по времето, когато Гутериш е премиер, се смята за успех, тъй като тогава е организирана първата среща на върха ЕС-Африка и е приет Лисабонският дневен ред за растеж и заетост.

Но в Португалия популярността на Гутериш започва да намалява. Икономическата ситуация се влошава. В края на 2001 г. социалистите губят общинските избори и техният генерален секретар подава оставка от премиерския пост насред мандата си. Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическата кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият Гутериш обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и нещата, които го задължават да се намесва постоянно.

Гутериш има две деца от първия си брак. Съпругата му е починала през 1998 г. и той се жени след това отново.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?