Новият шеф на СОС Елен Герджиков не обяви нова политика

Сините го подкрепиха, червените отказаха да участват във "фарса"

Старият и новият председател на СОС - Андрей Иванов и Елен Герджиков. Сн. БГНЕС

Елен Герджиков, издигнат от ръководството на партия ГЕРБ и от зам.-председателя ѝ Цветан Цветанов за нов председател на Столичния общински съвет (СОС), бе избран безпроблемно на поста с гласовете на своите съпартийците и на съветниците от Синята коалиция. На заседанието си в четвъртък столичните общинари бяха уведомени за оставката на досегашния шеф на СОС Андрей Иванов, който заяви, че я подава по лични причини и тя не му е искана, макар че малко по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че настоял Иванов да се оттегли, за да не вреди на Цветанов, на кмета Фандъкова и на партията.

Кандидатурата на Елен Герджиков, която бе единствената, събра 39 гласа "за" при тайния вот, а три бюлетини бяха обявени за недействителни. Против бяха 15-те съветници от БСП, които отказаха да участват в "такъв фарс и театрална постановка". Те отново изтъкнаха, че не е ясна причината за отстраняването на Андрей Иванов, а освен това Елен Герджиков бил протеже на Иванов и също като него – "спуснат" от Цветанов.

Ако Андрей Иванов е извършил някакво престъпление или корупционна сделка, защо остава общински съветник, защо не го дават на прокуратурата, възмути се председателят на червените в СОС Жельо Бойчев и заключи: Андрей Иванов си отива, Андрей Иванов идва.

Колегата му Георги Кадиев изтъкна, че решенията се вземат от новото политбюро на ГЕРБ и един кандидат на Цветан Цветанов се сменя с друг кандидат на Цветан Цветанов.

Това се случва, защото в ГЕРБ не могат да решат собствените си проблеми и издигат кандидатурата за председател, защото "някаква митична пиарка Севи (пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова -бел.ред.) без изобщо да има представа каква е работата на общинския съвет", предлага кандидатурата на Елен, коментира Кадиев.

Общинските съветници от СДС и ДСБ обаче подкрепиха Елен Герджиков. Владимир Кисьов (СДС, бивш председател на СОС), заяви, че в началото на мандата новия председател на СОС е редно да се даде кредит на доверие, но щели да бъдат "двойно по-взискателни" към работата му.

Кисьов изрази недоумение защо в медиите било предварително обявено, че Герджиков е новият шеф на общинския съвет, преди това да бъде гласувано в общинските съветници. Той освен това смята, че оставката на Иванов само два месеца след преизбирането му начело на СОС показва криза в управлението на Столичната община.

Така както не се разбра защо си отива Андрей Иванов, по същия начин не стана ясно и с какво ще се промени управлението на общината с новоизбрания председател Елен Герджиков. По-рано в четвъртък премиерът Борисов поясни пред БНТ, че в Столична община имало напрежение около предлагане на пари, лобиране, натиск над фирми, но Андрей Иванов нямал нищо общо с това. Премиерът обаче го накарал да си подаде оставката, за не вреди на Цветанов и Фандъкова. Нито един от тези проблеми не бе коментиран по никакъв начин от Герджиков, от колегите му или от Фандъкова, от което следва, че най-вероятно всичко ще си остане по старому.

Елен Герджиков увери, че избирането му за председател на СОС не било негова цел, но ще работи здраво по приоритетите на Столична община, първият от които е бюджетът на София. Той призова опозицията да загърбят дрязгите и да работят заедно за софиянци.

Макар да е известно, че кметът Йорданка Фандъкова и част от групата на ГЕРБ имаха друг фаворит за председател на СОС – Николай Стойнев, Фандъкова първа поздрави Елен Герджиков за новия пост и му пожела да има сили и енергия за работа. Тя подчерта, че в ГЕРБ не са разцепени на лагери, въпреки, че на някого може би му се иска да бъде така. Фандъкова уточни, че може да има спорове, но вътрешни битки няма.

Андрей Иванов, който вече е редови общински съветник, призна, че напуска "огорчен" председателския пост и първото нещо, което ще направи, е да отиде на ски. Сега ще обърна повече внимание на семейството, бизнеса и личния си живот, заяви още Иванов.

Междувременно СОС гласува новата структура на администрацията на Столичната община. Според доклада около 100 хиляди лева ще бъдат спестени във фонд "Работна заплата" заради закриването на 25 щатни бройки на директори на дирекции и началници на отдели и на сектори.

Новата структура ще влезе в сила от началото на март. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че с предлаганата промяна ще бъде оптимизирана работата, ще се постигне по-добра координация и ще бъде избегнато дублирането на дейности.

Съветниците отхвърлиха предложението на Синята коалиция за отлагането на приемането на предложението, докато то не се аргументира. Отхвърлено бе предложението на Георги Кадиев от БСП за сливането на дирекциите "Култура" и "Образование" в "Образование и културно многообразие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?