Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият шеф на тотото: Преговаряме "Евроджакпот" да влезе у нас

Няма да се мерим с мащаба на частните лотарии, казва Любомир Петров

5 коментара
Любомир Петров, изпълнителен директор на "Българския спортен тотализатор". Снимка: Мирослав Недялков

През февруари тази година държавата през "Български спортен тотализатор" стана монополист на лотарийните игри, а частните лотарии на хазартния бос Васил Божков преустановиха дейност. Сменено бе и ръководството на държавното предприятие, като изпълнителен директор стана бившият кадър на "Информационно обслужване" Любомир Петров. В интервю за Mediapool той заяви, че тотализаторът не възнамерява да разширява дейността си до мащабите на частните лотарии.

Г-н Петров, изминаха три-четири месеца, откакто са в сила законодателните промени, според които тотализаторът е монополист на пазара на лотарийни игри. Какви са резултатите? Има ли сериозен ръст в приходите?

Има ръст в приходите, но той не е чак толкова голям. Имаме амбиции за по-добри резултати. За момента продаваме само в нашите пунктове, такива са поправките в закона – с наши служители и в наши пунктове. Стараем се да вдигнем малко приходите.

Какъв е ръстът в сравнение с миналата година? Как да отчетем какъв е ефектът от промените?

Миналата година тотализаторът имаше много малък дял от пазара – 3%. За миналата година БСТ имаше приходи от 32 млн. лв., докато другите лотарии - над 1 млрд. лв. Сега има ръст от 95%.

Каква е основната ви цел в променената обстановка? Смятате ли да развиете дейността си до такива мащаби, каквито бяха стигнали частните лотарии, чиито оборот беше стотици милиони и дори милиарди левове годишно?

Категорично не. Нашата цел е да вдигнем приходите, за да осигурим повече пари за спорта, защото тотализаторът е основният механизъм за финансиране на спорта в България. Голяма част от тях отиват в министерството на спорта, което ги разпределя на спортните федерации. Така че, колкото повече нашите постъпления се вдигат, толкова повече отчисляваме към министерството на спорта.

Колко са постъпленията на БСТ през 2019 г. от всички игри?

169 млн. лева.

До какъв размер целите да ги повишите?

Нямаме конкретна точна цифра. В момента пишем бизнес план. Със сигурност искаме да се увеличат, но нямаме ясен таргет с колко. Нямаме за цел толкова агресивно да се рекламираме.

Кои игри ще развивате?

Ще развиваме както цифровите, така и лотарийните игри. Имаме няколко нови лотарийни игри, които са пуснати за одобрение в Комисията по хазарта. Предвиждаме да развием и други, но всичко ще се случва поетапно. Смятаме да се насочим и към нови и атрактивни онлайн игри.

Прочетох, че тотото смята да става букмейкър и да развива спортните залози. Вярно ли е?

Да. В българското законодателство букмейкър като терминология не съществува. Ние сега имаме спортни залагания – това е "Тото 1". Само, че системата "1, Х, 2" е от XIX век и вече не е актуална. Смятаме да предложим на пазара спортни залагания с коефициенти.

Вярно ли е, че преговаряте с "Евроджакпот"?

Да. Това е стара идея. Имало е подобни разговори и през 2017 г., но сега сме в по-напреднала фаза. Това е една допълнителна числова игра, която малко ще ни обогати портфолиото от игри, да станем малко по-интересни, по-атрактивни, така че и в България да се предлага нещо, което го има в цяла Европа. Румъния, Македония и Гърция също преговарят за нова вълна на разширение на тази игра.

Няма ли опасност да изтичат парите на играчите към Европа?

Ние не очакваме огромен интерес към тази игра. Там също 50% от залаганията се връщат като печалби. Така че от тези пари, с които хората ще играят, вероятно някаква малка част ще се отчислява, но ако има късметлии, може постъпленията да са повече.

Залогът в "Евроджакпот" не е ли твърде висок за българския пазар?

Не мисля. Една комбинация струва 2 евро. Тук гоним малко по-висок клас играчи.

БСТ посредник ли ще се явява?

Ние сме хазартен оператор. Това си е европейска лотария. Просто ще я предлагаме и тук.

А ще плащате ли нещо?

Такса участие – не. Но има сериозна подготовка, която трябва да направим, за да отговорим на условията за участие. Трябва да направим сериозни промени относно сигурността. Трябва да въведем ISO 27001 за информационна сигурност и допълнителни контроли по сигурност.

Какъв е размерът на джакпота?

Започва от 10 млн. евро и стига до 90 млн. евро. Има и по-малки награди.

Няма ли опасност лотоманията да се върне в България?

Смятам, че няма такава опасност. Ние няма да рекламираме толкова агресивно. Всичко ще правим умерено.

Рекламата на частните лотарии бе предмет на големи публични скандали. Вие как ще избягате от подобни схеми? Какви пари смятате да вложите в реклама и как ще ги разпределяте?

В момента правим бизнес план, част от който е маркетинг и реклама. Не сме го финализирали. Рекламата няма да е толкова агресивна. Средствата за реклама са функция на приходите от дейността на тотализатора. Тоест, колкото повече пари изкарваме, толкова повече ще отделяме за реклама, като смятаме да работим с повечето високорейтингови медии.

Вярно ли е, че досега тотализаторът е плащал за реклама 5 млн. лв. годишно?

Да, около 5 млн. лв.

Тази сума за 2020 г. ще се запази ли?

Много по-малка ще бъде.

Обявената обществена поръчка за 1 млн. лв. за реклама към кои медии ще бъде насочена?

Тя ще бъде както за печатна реклама, така и за телевизионни излъчвания, както и за дигитални медии. Аз повече вярвам в дигиталните средства, тъй като младите хора са там.

А как ще изберете в коя от трите големи телевизии да рекламирате?

Като ново ръководството търсим възможности и работим в посока активно да популяризираме дейността на тотализатора чрез българските медии. Разбира се, за нас е важен високият рейтинг и афинитетът към спортни предавания.

Защо прекратихте договора с бТВ?

Договорът с бТВ изтече и просто не го подновихме. Събрахме всички тегления в БНТ 1, защото много по-лесно и удобно се управлява. Преди имахме предавания в 4 дни, което изискваше голям ресурс и организация. В БНТ 1 остава излъчването на цифровите игри, но ние тепърва ще рекламираме моментните лотарийни игри – т. нар. "талончета". 

Това с нова обществена поръчка ли ще стане?

С телевизиите можем да се сключваме договор за телевизионно време без обществена поръчка – директно договаряне на пазарен принцип.

И с кои телевизии смятате да сключите договор за реклама на талончетата?

Още го обмисляме. Правим маркетинговия план.

Въпросът е да са честни правилата и да има прозрачност.

Да, точно така. Прозрачност ще има. Ще изберем телевизията, която има най-добър рейтинг.

Запознахте ли се как е управлявано тотото в последните години, тъй като и Сметната палата прави одит по въпроса? Какво установихте?

Не искам да коментирам работата на предишните ми колеги. Не мисля, че е редно. С тях сме в добри отношения, даже имаме договор за сътрудничество.

Каква такса за хазарт е плащал тотализаторът, защото се оказа, че на частните лотарии законът не им бил ясен и са плащали занижена такса?

Тотото си е плащало абсолютно всички данъци, такси и задължения в пълен размер. Не е имало съмнение как да се прилага законът.

Има много притеснения кой ще ви е контрагент по отношение на пунктовете за разпространение и колко ще е прозрачно разширението на мрежата ви.

Първо, четох, че са внесени предложения за промени в Закона за хазарта (за облекчаване на изискванията към клоновата мрежа на тотото, б. р.). Нашите пунктове са около 1400. Ще разширим мрежата, но не агресивно. Ще започнем с големите вериги магазини и бензиностанции. Не смятаме да продаваме във всяка будка за вестници и всеки павилион. Работим и в 112 пункта на пощите. И там малко ще разширим, но няма да продаваме във всяка пощенска станция.

"Лафка", която ви беше контрагент, затвори. Това проблем ли е?

Не, делът ѝ в нашата мрежа беше много малък.

Като ИТ специалист как ви се струва сигурността на информационните системи на тотото?

Доста време ми отне да се запозная с целия процес. Няма манипулации. Даже сега предстои да сменим сферите с нови. Само една френска фирма, която е оторизирана, може да работи по настройките на сферите и на топките. Те се пазят в сейф, има протокол кой кога ги взима, какво прави и т. н.

На хората, които печелят, веднага ли им се превеждат парите, защото частните лотарии сключваха 20-годишни договори за разсрочено изплащане на големите награди?

Само големите джакпоти от "6 от 49" се изплащат в бъдещ период – за 14 години (като 200 000 лв. се плащат веднага), а всичко останало се превежда в законовия срок от 45 дни по банков път. Това е заварено положение от 2014 г.

Какъв процент от приходите връщате като печалби?

От числовите игри – 50%, а от лотарийните – 62%. В числовите игри направихме малка промяна във формулата, така че увеличихме стойността на по-малките печалби за сметка на джакпота. Идеята е средствата да се разпределят в повече хора, а не се концентрира по-голяма сума пари в по-малко играчи.

Имаше публикации, че "Мото Пфое" е любимата фирма на тотализатора и че само тя доставя автомобили. Нормално ли е това?

Няма да коментирам предишното управление и ръководство. Договорът с "Мото Пфое" е сключен от моите предшественици. Той е за две години и е за 144 автомобила. Освен това, като публично дружество сме обект на Закона за обществените поръчки.

Предлага се затваряне на игралните зали. Добра ли е подобна мярка според вас?

Политиците отдавна говорят, че искат да ограничат хазарта в България, тъй като имаше доста агресивно предлагане. Дали е добра мярка или не, не могат да коментирам. Времето ще покаже.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Крис
  #5

  Евроджакпот се играе в много държави в ЕС. Досега не можеше да стъпи в България, защото държавата защитаваше "националния" интерес в лицето на видните ни бизнесмени. Избягвам да пускам тото, никога не съм търкал билетчетата на черепа, но Европакпот пускам винаги ако имам възможност. Вярно е скъпо - 2 евро е колонката, но джакпотът е 90 мнл. евро. Основното предимство е, че ти дават цялата сума накуп. Мисля, че тотото ще спечели като посредник.

 2. Milen Mitrev
  #4

  Би било добре дори си е направо задължително освен за спорт, някакъв процент от приходите от тотото да отиват за култура и изкуство. Според мен трябва драстично да увеличат мижавите проценти, които отделят при познати 3, 4 или 5 числа... Така или иначе рано или късно милионите се дават. Та би било по-добре напр.за 3-ка в 6/49 да е поне 10 лева, за 4-ка 200 лв., а за 5-ца защо не и към 30-40 хил.лева, а при 6/42 да са поне 70% от тия суми. Така няма да се получава след няколко десетки или 100-на тегления някой да гушва 7 или 8 или 10 млн., а напр. 2-3, което също хич не е зле.

 3. Много Долен Тип
  #3

  Че те много добре се справят,ще успеят ли да покрият заплатите и др разходи с този "невероятен ръст" от 95% от 32милиона преди и 50 000 000 сега излиза че някъде около 950 000 000 липсват като оборот. Кво правим? Потъват ли някъде или ги няма,то така излиза че най добре ще е ако забранят хазарта напълно!

 4. перо
  #2

  Първо място в Гинес!Сигурно тая простотия е световна! Та кой беше тогава шеф на тотото, че не си спомням!

 5. Какво стана направи ли се разследване за еднаквите номера от две поредни тегления?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.