Новият шеф на ВАС бе "осветен" от свещеници

Цацаров посъветва Георги Чолаков да не дава ухо за "вреден шум"

Новият председател на ВАС Георги Чолаков и старият Георги Колев (на заден план)

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков официално встъпи в длъжност в сряда на церемония в присъствието на няколко свещеника, които пяха и благословиха новото начало в съда. На тържествената церемония присъстваха главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд, членове на Висшия съдебен съвет (стар и нов), съдии и министърът на правосъдието. Представителите на медиите бяха вкарани в отделна зала и наблюдаваха на монитор.

В словото си Георги Чолаков обясни, че никога не си е представял, че ще положи клетва като председател на ВАС. Той обеща да гарантира независимостта на съдиите.

"Независимостта на съдиите е най-добрият начин за постигане на правосъдието. Ще работя за осигуряване на условия за независимо и компетентно вземане на решения от административните съдии и защита на всеки съдия от опити за посягане на неговата независимост", започна Чолаков.

Той каза, че няма да дели съдиите във ВАС на такива, които са го подкрепили и на другите, които гласуваха за конкурента му Соня Янкулова. "Независимост, прозрачност и достъпност, справедливост и навременност – това са основите на правовата държава и на независимото и обективно правосъдие", каза Чолаков.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не взе думата. Това обаче стори главният прокурор Сотир Цацаров.

"Желая ви кураж, за да следвате това, което сте набелязали като свои цели, без да се вслушвате в онова, което отстрани създава обикновено вреден шум, което малко или много обезценява винаги, или поне се стреми да обезцени работата на съдебната система", каза Цацаров.

Главният прокурор поздрави и досегашния шеф на ВАС Георги Колев за това, че се е справил с работата, макар и "да не му било леко".

Георги Колев се включи с изказването, че оставя административното правосъдие в България на едно "много по-високо ниво". Досегашният шеф на ВАС ще има възможност да продължи да вдига нивото като редови съдия във ВАС. Преди да стане шеф на върховния съд той бе завършил Академията на МВР в Симеоново и бе наказателен съдия.

Георги Чолаков стана първият шеф на върховен съд, чийто избор се гласува от два различни съдебни съвета. След първия му успешен избор президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване. Георги Чолаков бе безпроблемно избран и от новия ВСС. Той има десетгодишен стаж като съдия, а 15 години е работил като адвокат и нотариус.

Споделяне

Още по темата

Още от България