Новият шеф на ВАС "скептичен" за прехвърлянето на следствието в МВР

Константин Пенчев, който днес положи клетва като председател на Върховния административен съд, заяви, че е скептичен към идеята за прехвърляне на следствието и прокуратурата към изпълнителната власт.

"Има различни модели в различните страни и трудно може да кажем: този модел е добър, този е лош. Все пак един модел, който работи малко или повече в България толкова години, аз съм скептичен да бързаме да ги разваляме и да правим нещо ново", заяви Пенчев по БНТ.

Така Пенчев не се ангажира с категорично мнение за мястото на прокуратурата и следствието, които според евростандартите не трябва да са в рамките на независимата Съдебна власт.

Константин Пенчев обеща ВАС да не се поддава на политически натиск

Новият шеф на ВАС обеща да не се поддава на политически натиск след като се закле днес. На церемонията по встъпване в длъжност Константин Пенчев получи от своя предшественик Владислав Славов съдийска тога.

още

Едно от основните изисквания на ЕС към българската съдебна система, което още не е изпълнено, е преминаването на разследването към изпълнителната власт, за да се повиши неговата ефективност. Невъзможността за граждански контрол над прокуратурата е другият нерешен проблем на българската правораздавателна система.

Константин Пенчев бе избран за шеф на ВАС от 19 членове на новия ВСС. Изборът бе определен като консенсусен, въпреки съмненията за политическо давление над висшите съдии.

Сред номиниралите Пенчев за поста бяха директорът на НСлС Ангел Александров и прокурора Цеко Йорданов, приближен на главния прокурор Никола Филчев. Без подкрепата на прокурорската квота и на следователите Пенчев, нямаше да може да надхвърли необходимото мнозинство от две трети, за което 11-те членове, излъчени от НДСВ чрез парламентарната квота, не бяха достатъчни.

Още след номинацията на Пенчев, в медиите се появиха коментари, че той ще получи гласовете на прокурорите срещу парламентарна подкрепа от НДСВ за увеличаване на правомощията им.

Новият шеф на НСлС Ангел Александров междувременно обяви в поредица от интервюта, че следствието не трябва да бъде закривано и прехвърляно изцяло към МВР.

Днес Пенчев каза, че промените в конституцията за несменяемост, мандантност и ограничен имунитет на магистратите, не са козметични, а "напълно достатъчни за съдебната реформа да върви добре".

"Става дума за ефективно правораздаване. Има вече възможност да се търси по-голяма отговорност на магистратите, което беше важното. Има мандатност, т.е. движение на кадрите, има възможност да се проветрява, така да се каже, системата. За мен това е достатъчно", заяви Пенчев.

По отношение на съдебната реформа аз заставам изцяло зад това, което съм защитавал като политик, защото съдебната реформа не е един политически акт, заяви Пенчев.

Министър Станков поиска спешно нов НПК

"За успешното завършване на реформата в съдебната система до края на мандата на това правителство, са необходими приемането на нов Наказателно-процесуален кодекс, реформа в съдебното изпълнение и осъществяване на промени в административното правораздаване", заяви при посещението си в Русе днес министърът Станков. Според него до края на март ще бъде приет законът за съдебната власт, а подготовката за новия НПК е във фаза на изработване на концепция. Станков посочи, че до края на мандата на правителството ще бъде извършена реформата в съдебното изпълнение, която да бъде последвана от промени в гражданското съдопроизводство. Очаква се да бъде завършен и проектът за достъп до правораздаване.
Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?