Новият шеф на ВиК Перник очаква по-малко хора да си плащат сметките

Новият шеф на ВиК Перник очаква по-малко хора да си плащат сметките

Новият управител на ВиК Перник Борислав Иванов днес встъпи в длъжност, съобщиха на предприятието.

Очаквам заради влошеното качество на водата, която подаваме, да се намали събираемостта, каза Иванов, цитиран от БТА.

Той ще търси компромисен вариант между претенциите на гражданите относно сметките им за вода и необходимостта от постъпления в дружеството.

По думите му режимът за подаване на вода към перничани няма да бъде коригиран.

Веднага ще започне работа по възстановяване на промишления водопровод за индустриалната зона на Перник, каза Иванов.

В момента е забранено използването на вода от язовир "Студена" за промишлените предприятия в Перник.

На предприятията е направено предложение да бъдат снабдени от язовир "Бушляк". Ако взетата от него проба удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 метра водопровод, който да свърже язовира с наличната мрежа, така че промишлената зона и предприятията да черпят вода от там, каза регионалният министър Петя Аврамова пред БНТ.

Във ВиК-Перник работят 366 души, а предприятието обслужва 131 930 души.

Борислав Иванов беше избран за директор на ВиК Перник на Общо събрание на акционерите в дружеството на 10 януари. 51% от капитала на компанията е собственост на държавата.

Борислав Иванов е 34-годишен, инженер със специалност "Водоснабдяване и канализация". Той идва от радомирския завод "АК Електроник". Преди това е бил проектант на водоснабдителни и канализационни системи, работил е във ВиК-Перник в екипи по проучване, проектиране и организация на дейността по изграждане на водопроводни инсталации и мрежи, също и като началник на пречиствателната станция за питейни води.

Задълженията на ВиК Перник възлизат на 13 млн. лв. В същото време дружеството е бенефициент по изпълнението на европейски проект за водния цикъл на града за близо 105 млн. лв., от които 78.5 млн. лв. европейско финансиране. Останалата част от сумата – 26.4 млн. лв. трябва да се осигури от ВиК дружеството. То кандидатства за заем пред Европейската инвестиционна банка, но заради тежкото му финансово състояние такъв му беше отказан. Сега се надява да получи средствата чрез заем от фонда "ФЛАГ".

С днешна дата водният обем на язовир "Студена" е 3.5 млн. куб. м при капацитет от 25.5 млн. куб.м, съобщават от ВиК Перник. Мъртвият обем на язовира е 2.4 млн. куб. м.

На 20 януари екипи на ВиК Перник, заедно с фирма "Райкомерс" София и новодошлия авариен екип на ВиК Русе отстраняват шест аварии по водопреносната мрежа.

Работи се по аварии в район "Мошино" на ул."Юри Гагарин" 21 при бензиностанция "Шел" и на Бучински път, бл.3.

Отстранява се авария в район "Могиличе", кв. "Караманица" - главен клон

"Райкомерс" работи в кв. "Куциян" на главен клон 1.

Аварийният екип от ВиК Русе отстранява повреди на ул."Шумен" № 24.

Екипите на ВиК Перник работят още по отстраняването на аварии в село Кладница на улиците "Матница" и "Прага", както и в село Драгичево на ул."Възраждане".

 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?