Новият шведски премиер социалдемократ обяви състава на кабинета си

Шведският министър-председател Стефан Льовен определи съпартийката си от Шведската социалдемократическа работническа партия Магдалена Андершон за министър на финансите, както се очакваше, представяйки състава на новото правителство, предаде Ройтерс в петък.

Андершон, която е говорител на социалдемократите по икономическите въпроси, ще поеме поста министър на финансите от Андерш Борг, който бе на тази длъжност в продължение на осем години в правителството на управлявалия досега Швеция десноцентристки съюз.

Льовен номинира бившия европейски комисар Маргот Валстрьом за министър на външните работи, а социалдемократа Петер Хултквист - за министър на отбраната, предаде ДПА.

Социалдемократите и Зелените имат малцинство в парламента и следващото левоцентристко правителство ще е едно от най-слабите в Швеция от десетилетия, отбелязва агенцията.

Очертавайки плановете си за идните четири години, бившият синдикален ръководител Льовен каза, че ще се стреми към широка подкрепа за плановете си да подпомогне социалната система, училищата и заетостта.

"Швеция е в тежко положение. Безработицата се установи трайно на високи нива. Резултатите в училищата се понижават стремително, а социалната система показва големи недостатъци", посочи новият премиер в изявление пред парламента. "Сега е моментът да обединим сили и да поемем съвместна отговорност", призова той.

По отношение на външната политика и политиката в областта на отбраната Льовен посочи, че правителството няма да се стреми към членство в НАТО, но ще води политика на "засилено сътрудничество" със скандинавските си съседи, балтийския регион, Европейския съюз и ООН, допълва ДПА.

Новият шведски министър-председател заяви също, че шведското правителство ще признае палестинската държава, като този ход ще я направи първата голяма европейска страна, предприела такава стъпка, съобщава Ройтерс.

Общото събрание на ООН одобри фактическото признаване на суверенната държава Палестина през 2012 г., но Европейският съюз и повечето му държави членки все още не са я признали официално.

По думите на Льовен в неговата реч пред парламента за встъпването му в длъжност конфликтът може да бъде решен с двудържавно решение в съответствие с международното право.

В рамките на ЕС някои страни като Унгария, Полша и Словакия признават палестинската държава, но те са направили това, преди да се присъединят към 28-членния блок, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?