Новият служебен кабинет - начело с Янев и с трима нови министри

Отново възпитаник на Харвард е новият финансов министър

Стефан Янев, Бойко Рашков, Асен Василев (от ляво надясно) по време на днешния отчет на правителството

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаване на новото служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември.

Държавният глава отказа да разкрие какви смени е предприел и обяви, че ще направи това в четвъртък при представянето на третия си служебен кабинет. За първи път в най-съвремената история на България - след 1989 г., президент назначава трети служебен кабинет.

Настоящият премиер Стефан Янев запазва поста си, но трима министри от сегашното правителство ще се разделят с постовете си, твърдят източници на Mediapool.

При откриването на учебната година в Габрово Стефан Янев заяви, че очаква отново да е министър-председател. При представянето на отчета за свършеното от настоящото правителство той отказа да разкрие какви смени е направил президентът Румен Радев.

Смени на трима министри

В новия служебен кабинет няма да са двамата министри с най-голямо одобрение от обществеността, според социологическите проучвания. Това са министрите на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков. Двамата си тръгват заради новия си политически проект, с който смятат да се явят на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември, които ще се проведат заедно с първия тур на президентските. Двамата продължават да не разкриват плановете си официално. Няма да го направят и в четвъртък, а по-късно, стана ясно от обясненията на Кирил Петков в сряда. По-късно пресцентърът на Министерството на финансите покани журналистите на "церемония по предаване на поста от министър Асен Василев на новия служебен министър на финансите" и така потвърди за смяната.

Възпитаникът на Харвард Валери Белчев, бивш шеф на Фонда на фондовете, ще е новият министър на финансите, а Даниела Везиева от партията "Движение България на гражданите", основана от Меглена Кунева, ще бъде министър на икономиката. В ранния следобед в сряда Везиева беше видяна от репортер на Mediapool да излиза от Президенството.

Третият сменен министър е на транспорта - Георги Тодоров. Той си тръгва заради скандала свързан с удълбаването на пристанище "Варна". Преди седмица Тодоров беше подложен на кръстосан разпит от т.нар. партии на протеста в Народното събрание, но не беше убедителен в защитата на възложената вътрешна поръчка за близо 400 млн. лв. по времето, когато той е председател на Управителния съвет на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

За нов транспортен министър се сочи Христо Алексиев, който е председател на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Алексиев беше служебен министър на транспорта в първия кабинет на Румен Радев начело с Огнян Герджиков. Той попадна и в проектокабинета на Слави Трифонов начело с Николай Василев, който шоуменът обяви веднага след спечелването на изборите на 11 юли.

Видими резултати

Днес настоящият Министерски съвет даде отчет за свършеното на бул. "Дондуков" 1. Единственият министър, който не присъства е този на отбраната Георги Панайотов. Причина за отсъствието не бе съобщена, но в последните дни той е атакуван заради случая с починалия военен, който бе наказан за инцидента в Чешнегирово.

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа - прозрачност, отчетност и професионализъм - с тези думи служебният премиер Стефан Янев започна отчета си.

По думите му за изминалите 4 месеца свършената работа не е малко и "резултатите са видими за всички български граждани".

Стефан Янев отбеляза, че служебното правителство е работело в една "безпрецедентна политическа обстановка" и въпреки това е успяло да направи нещо "нетипично за такъв тип правителство" - да постигне с помощта на парламента "актуализации на три важни за страната бюджета - държавният, на НЗОК и на държавното обществено осигуряване".

Стефан Янев открои работата по Плана за възстановяване и развитие, по който се очаква България да получи 12.6 млрд. лв. Той ще бъде изпратен в Брюксел в скоро време, за да може до края на годината първите пари да са налични в държавния бюджет, каза Янев.

Служебният премиер изтъкна и промяната по отношение на политиката ни към Северна Македония, която чака да има редовен кабинет у нас, за да бъде решен въпросът ѝ с началето на преговорите за влизане в ЕС. Стефан Янев заяви, че служебното правителство е демонстрирало "диалогичност" по отношение на Скопие и едновременно с това достойно е защитило интересите на България - политика, която ще бъде продължена и от новия служебен кабинет.

Стефан Янев даде положителна оценка на работата на правителството относно борбата с коронавируса. Обяви, че е доволен от работата на екипа на Министерството на здравеопазването.

От обясненията му стана ясно, че новото служебно правителство няма да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 за някои групи, така както направиха редица от развитите страни. Аргументът на Янев е, че ще бъдат нарушени правата на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2 в 1

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?