Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият собственик на "Енергоремонт" планира експанзия

КЗК одобри сделката с холандската "Дийтсман"

0 коментара
Новият собственик на "Енергоремонт" планира експанзия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила придобиването на един от големите играчи на българския пазар на инженерингови и строителни услуги в областта на енергетиката – "Енергоремонт Холдинг", от холандската компания "Дийтсман", която работи на световния пазар за експлоатация и поддръжка на петролната и газова промишленост. От решението на КЗК става ясно, че новият собственик на "Енергоремонт" планира да разшири дейността на холдинга и в други отрасли на българската икономика, а също така за промени бизнес модела и да атакува и външните пазари.

За преговорите с "Дийтсман" бе съобщено в началото на юни пред Българската фондова борса, където "Енергоремонт" е листван. Зелената светлина от КЗК позволява приключване на сделката, чиято цена не е ясна. Борсовата търговия с акции на дружеството оценява пазарната му капитализация на над 60 млн. лв.

Холандците ще получат контрола върху предприятието, в което в момента най-големият акционер с 33.03 на сто е "Миления 77“ ООД, притежание на бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, бившия енергиен министър в правителството на НДСВ Милко Ковачев, както и Петър Манчев, който е син на ядрения бос Богомил Манчев. Следващият по големина досегашен собственик с 32.9% бе "Българска енергетика" на Николай Златев и Николай Райчев, а "Нови енергийни и индустриални технологии" с основен акционер шефа на "Енергоремонт" Теодор Осиковски държи 21.59 на сто. "Геоприбор“ ЕАД досега имаше 10.8% дял, а останалите 2.49% акции са на дребни собственици.

КЗК преценява, че сделката с "Енергоремонт" няма да наруши конкуренцията на пазара на енергоремонтни услуги, тъй като "Дийтсман" е нов играч у нас, и разрешава незабавно изпълнение на решението за концентрацията.

"Дийтсман Н.В" работи в страни от Африка, Южна Америка, Азия, както и в някои страни от Европа, сред които Франция, Италия, Португалия, Белгия, Холандия, Кипър и др. Разполага с над 4 хиляди души персонал и предоставя услуги по експлоатация и поддръжка на съоръжения в нефтената и газовата индустрия, в областта на комуналните услуги и в други промишлени сектори, в това число и в минното дело. Специализирана е в планирането и управлението на производствени мощности и електроцентрали с комбиниран инсталиран капацитет, задвижвани от газови и парни турбинни мощности.

"Енергоремонт" е един от големите играчи в областта на изпълнинето на енергийни проекти. Изпълнява редица поръчки по поддръжката на АЕЦ "Козлодуй", в началото на годината подписа договор за 88 млн. лв. с "Лукойл Нефтохим" за модерницазия на обекти в рафинерията. Също така изпълнява и обществени поръчки за рехабилитация на тягови подстанции на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Холдингът притежава редица подразделения в Козлодуй, Раднево – където е държавната ТЕЦ "Марица 2", Русе, Бобов дол и Варна, където също има съсредоточени енергийни мощности. Освен това е едноличен собственик на "Тотема“ ЕООД, което се занимава с разработване и трансфер на технологии и конструкции, машини в областта на котелната техника. В активите на "Енергоремонт" е също така "Техенерго“ ЕАД, което извършва научноизследователска, проектоконструкторска, инженерингова и производствена дейност в областта на икономическото използване на енергията и горивата. "Енергоремонт-МК“ ЕООД пък се занимава с производство ни ремонт на котелно и турбинно оборудване, контрол и ресурс на метала и високоволтови изпитания на електрически съоръжения в електро и топло производствени предприятия. Фирмата му "Инком 2003” се занимава с търговия, а "Обединение "нергоремонт-ИТА КОМ“, в което холдингът притежава дял, асемблира абонатни станции. "Енергоремонт" има солидно участие също така в "Енергоелектрикс 2010“ ООД и в научно-изследователското "Енергоремонт Хиперсоник Плазма“, което работи в областта на подобряване поведението на метала. Негов е и "Учебен център по заваряване-РУСЕ", който обучава и сертифицира заварчици.

Всички тези дружества минават в активите на "Дийтсман". Новият собственик смята, че "Енергоремонт Холдинг" трябва да промени бизнес модела си и да намали разходите си, да се адаптира по-бързо към променящия се пазар и да повиши своята конкурентност.

От КЗК отчитат, че в момента "Енергоремонт" е силно зависим от обществените поръчки, които имат цикличен характер и не гарантират запазване на настоящите клиенти или на част от тях. В решението на антимонополния орган се посочва, че "в този смисъл предвижданата концентрация цели да разнообрази предлаганите услуги чрез въвеждане на иновативни продукти и технологични решения, навлизането в нови отрасли и разширяване на портфолиото от предлагани услуги, както и да повиши качество на обслужване като по този начин дружеството ще защити общата си финансовата стабилност и ще повиши конкурентната си устойчивост на съответния пазар в светлината на Европейския енергиен съюз".

Тъй като оборотът на придобиваната компания за 2016 г. е бил 38.211 млн. лв., КЗК определя такса в размер на 38 211 лв. заради предоставеното разрешение за концентрация, което обаче подлежи на обжалване в 14 дневен срок от обявяването му.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.