Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият спецсъд ще "превърти Рубикон-а"

168 коментара
Новият спецсъд ще "превърти Рубикон-а"
"Атака" и ДСБ дават рамо на ГЕРБ за създаването на двуинстанционни специализирани съд и прокуратура, които да гледат делата срещу организираната престъпност и корупция по високите етажи на властта. Според БСП и ДПС това ще е в разрез с конституцията. Резерви към подобен род специализирано правораздаване изразяват представители на съда, адвокатурата и граждански организации. Лагерите се откроиха в понеделник, когато се проведе първата дискусия, посветена на готвения в тайнственост проект.

"Презентацията" бе направена от председателя на парламентарната вътрешна комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ), който бе подкрепян и от шефката на правната комисия Искра Фидосова, също от ГЕРБ. Така и не стана ясно обаче кой е автор на идеите в този им вид.

Вътрешният министър Цветан Цветанов дръпна пламенна реч в защита на проекта, представяйки думите си като "чашата на истината".

Въпросната "чаша" бе предложена на председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, която обяви отрицателното мнение на колегията. Тя и ръководителят на правния екип на "Отворено общество" Иванка Иванова бяха най-острите критици на ГЕРБ.

Правосъдният министър Маргарита Попова също се разграничи от някои предложения като специалната подсъдност за депутати, министри, магистрати и кметове. Според нея това би опорочило идеята за създаване на специзилизиран наказателен съд, в който да бъдат събрани "само прекрасни професионалисти".

Значително преимущество

Според представения от ГЕРБ проект, новата специнституция ще има значително процесуално предимство пред традиционните съдилища. С цел максимално ускоряване на съдебните процеси няма да се допускат граждански искове. Частните обвинители и гражданските ищци ще могат да завеждат дела само по общия исков ред пред "обикновения граждански съд", за да може специалният да се съсредоточи основно върху съденето по обвинението на прокуратурата.

Свидетелите и вещите лица ще трябва да се явяват преимуществено пред специализирания съд, ако на същата дата трябва да се присъстват и на "обикновено съдебно заседание" пред "обикновен съд". Ще има и специални изисквания за специалните съдии и прокурори.

Магистратите, кандидати за първата специализирана инстанция, ще трябва да имат най-малко 10 години стаж в системата, от които поне 5 като наказателни съдии. За втора инстанция изискванията вече са 12 години стаж и поне 8 като наказателни съдии.

Твърденията на Анастасов, че новите институции били препоръчани от Брюксел, бе отхвърлено в хода на дискусията.

Магистратската общност остана разделена по направените предложения. Зам.-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев се обяви за създаване на специализирани отделения в апелативните съдилища. Според него идеята на управляващите е сложна и скъпа. Шефовете на апелациите във Варна и Пловдив бяха твърдо "за", както и ръководителят на Софийския градски съд Георги Колев. Според тях по този начин ще се разтоварят от работа нормалните съдилища.

Представителят на Висшия съдебен съвет Цони Цонев не зае определена позиция и предпочете да говори, неясно защо, за Върховния административен съд. Неговият председател Константин Пенчев твърдо подкрепи идеите на Цветанов и ГЕРБ. Главният прокурор Борис Велчев получи първи думата по време на дискусията и отново защити проектите. Според него не може да се говори за извънредно съдилище, защото процесът няма да бъде отклонен от общия процесуален ред.

Същите изисквания, ама по-специални

В разгорещена защита на проекта, вицепремиерът Цветан Цветанов нарече "див популизъм" твърденията, че новото съдилище ще действа като трибунал или извънреден съд.

"Берем плодовете на една импотентна съдебна система", заяви многозначително той пред присъстващите магистрати, политици и експерти. Според него някои неправителствени организации били "облъчени".

Критиките на адвокатурата бяха отхвърлени с думите: "не искам адвокатите на организираната престъпност и "Мултигруп" да защитават интересите на страната".

"Сега е моментът да превъртим Рубикон-а", каза още Цветанов, каквото и да значи това. Той не взе отношение по нито една от конкретните критики, придържайки се към утвърдения си вече подход да говори на едро и обобщено за сливането между престъпността и политическата класа, както и за "Октопода" в съдебната власт .

"Изискванията за избор на съдии в специализирания съд ще са както досега, но ще има допълнителни условия", каза той пред медиите след дебата. Обмисля се съдиите да бъдат подбирани по начин, подобен на този при формирането на спецекипите от прокурор, полицай и служител на ДАНС, които минавали през изследвания с полиграф.

Според Цветанов бъдещите спецмагистрати ще бъдат предлагани за назначение от министъра на правосъдието и гласувани от ВСС. "Преди да се направи предложението, ще се извърши съответната проверка", каза Цветанов. С това той засили и без това големите съмнения, че на практика изпълнителната власт ще има думата по назначенията на новите спецмагистрати.

Съдиите са много чувствителни към своите права, но няма от какво да се притесняват, успокои Цветанов.

Той обеща специализираният съд да бъде създаден до месеци. Няма да се променя философията на наказателното правораздаване, декларира вицепремиерът.

"Самият факт, че в Словакия това дава своята ефективност значи, че и България се нуждае днес от специализиран орган, който да съответства както на конституцията, така и на наказателното ни законодателство", добави министърът. Точно в Словакия специализираният съд беше разпуснат с решение на Конституционния съд само година след като заработи.

Съд за дела, които държавата задължително да печели

Адвокат Доковска напомни, че в предизборната програма на ГЕРБ не фигурира създаването на специализиран съд, а по въпроса мълчи и Министерството на правосъдието. Тя допълни, че ГЕРБ не предоставя каквито и да е данни за извънредно увеличила се организирана престъпност, която да стане основание за създаване на специален съд.

"Не може да се създава специализирано съдилище за бързо гледане на дела. Това, че МВР задържа хора, също не може да бъде основание, защото това е рутинната работа на МВР. Върви се към създаването на два типа съдилища, едните ще са масови, а другите ще са за делата, които правителството иска да спечели задължително", заяви Доковска.

Тя коментира, че ако лицата от високите етажи на властта и магистрати минат на подсъдност към специалното съдилище, това вече ще е извънреден противоконституционен съд. "Така ще се стигне до създаването на съдилище, което ще съди заради длъжностното качество на страните", каза Доковска.

Тя призова да се изчака прилагането на промените в НПК, които бяха направени отново с цел ускоряване на процеса.

Иванка Иванова от "Отворено общество" подкрепи тези аргументи и добави, че за 20 години властите не са си направили труда да видят къде се бави правораздването. Тя цитира статистика на Центъра за либерални стратегии, от която става видно, че в България процесите продължават средно по 841 дни, от които 545 делото прекарва в досъдебната си фаза."Делата висят между институциите без по тях да се работи", каза Иванова.

Според нея неправителственият сектор и управляващите имат различна оценка за проблемите в системата. Експертът добави, че реформата трябва да започне с въвеждането на пряка отговорност за прокуратурата и граждански контрол върху работата на МВР.

"В момента по "Октопод" прокуратурата и МВР работи със свидетели, които веднъж са искали да свидетелстват, но са били върнати. Някой да е наказал тези полицаи и прокурори за това?", запита Иванова, но никой не намери за нужно да отговори.

"Атака" и ДСБ подкрепят

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви всички, които са срещу плановете на управляващите, защитават "силите на злото".

"Адвокатите на организирана престъпност" нямат право да говорят по темата, каза Сидеров, а критиките на експерта Иванка Иванова той отхвърли с "аргумента", че патронът на "Отворено общество" Джордж Сорос бил "финансов спекулант".

Според Сидеров БСП и ДПС също нямало как да оспорват плановете, защото са част от тройната коалиция. "Трябва да се отстранят гнилите елементи в съдебната система. Всички, които са против този проект, са на страната на организираната престъпност", каза лидерът на "Атака".

Иван Костов от своя страна заяви, че ДСБ е "за" реализирането на този проект и той фигурира в предизборната програма на Синята коалиция. Той обясни, че управляващите трябва да дадат много ясна дефиниция за "организирана престъпност". Според него държавата трябва да покаже способност да се наказва дори и най-интелигентно извършеното престъпление, което би имало превантивна роля. Той поиска Министерството на правосъдието да стане гарант, че в новия съд няма да попаднат зависими магистрати.

Христо Бисеров (ДПС) заяви, че последните промени на ГЕРБ постоянно жертват човешки права за сметка на сигурността. Лютви Местан (ДПС) коментира също, че засега няма достатъчно силни аргументи, които да разсеят притесненията за създаване на извънредно съдилище.

Татяна Дончева (БСП, Движение "21") взе думата от името на червената парламентарна група и също посочи, че проблемите са в разследването, а не в съда. "Вече 20 години търсим сграда за Софийския районен съд, творчески и неуспешно. Сега изведнъж ще прави нов съд. Ако нямате зали, наемете някой киносалон, както е било след 9-ти септември", заяви тя, препращайки идеите на ГЕРБ към Народния съд през 1944 година.

Янаки Стоилов попита ГЕРБ как новото законодателство ще прави разлика за подсъдността на група за пране на пари и група за крадене на метали. "Без ясна диагноза, няма как да се предпише лечението", каза още той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

168 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Krakra
  #169

  да се изчисти тази сволоч! Агентурните кръгове на след-ДС клиенти на БСП са злото което продължава да мъти водата. Трябва и санкциониране за страхливите(продажните), и за слепите(некъдърните) в управлението. Залога е голям

 2. бос
  #168

  което става. Извънредни съдилища. Но какво може да кажем. Това е една естествена последица когато уж демократична партия като ДСБ гласува за недемократични поправки в Нак закон. Когато главен прокурор е човек израснал и възпитан в семейство на висши комунистически дейци от преди 1989 г. Ако това ставаше в държава с УЛЕГНАЛИ демократични традиции- даже в държава като Италия-където народът да е живял в демокрация поне 100 години, разбирам. Но ние едва вчера се отървахме от политизирания ни съд. После

 3. недоразбрал
  #167

  доколкото разпбирах една от основните цели на разследването ще е мафията, т.е. престъпни структури, които имат позиции и протекции във властта. властта обаче е правителството. а съдиите ще се избират от член на правителството - министър?аз ли нещо не съм в час или тия ни се подиграват?

 4. Ха-ха
  #166

  за "старата" идея на "октопод"-а Петров за създаване на екипи включващи експерти от всички компетентни институции за борба с корупцията. Да, след като "трите" минути слава на Цв. Цв. отминаха, трябва и нещо да се свърши, но какво ...?ХАХА

 5. Ха-ха
  #165

  Ами демократ, ама не е от ДСБ...ХАХА

 6. Вуте
  #164

  Внучето на Политбюро Борис Велчев друго и не знае-трибунали и разстрели на място. Щял да изпрати най-добрите си прокурори в новите структури. Начело с най-добрия-Роман Василев, вероятно. Който е достигнал до висок пост, без да е научил основни правила от първи курс-че всеки е невинен до доказване на противното и не можеш да наричаш всеки, определен от ЦвЦВ за задържане-престъпник. Как така изпълнителната власт ще назначава съдии и прокурори в съдебната? Те не бяха ли разделени? Утре Бойко ще назначи и нов патриарх, и нови владици в църквата. Както правеха комунистите. Впрочем, той какъв е?

 7. Разпутин
  #163

  В България единствените мафиоти са на заплата в ДАНС, така че не виждам защо те ще определят съдиите. Същият ГЕРБ, който една година вече не може да разбере какво точно е наследил и колко точно милиарда не му достигат, ще определя съдиите в трибунала. Ако не можем да направим достойна държава за децата си, да им оставим поне малко свобода на мисълта и словото, може те да успеят!Не знам какво е фашизъм, но и не искам да разбирам.

 8. Вуте
  #162

  Вярно си е "хаха"...Комунист-демократ? Бати генетиката? Абсолютно мичурински кръстоски-тиква с крава. И какво се получава-кентавър. С тяло на бик и с глава-тиква.

 9. stv
  #161

  Ами естествено, че такива адвокати ще са против, нали ще им секне кранчето, след като от 20 години "вадят" разбойници от затвора...срещу много як хонорар на черно.

 10. ?
  #160

  .... предлагани от мин. на правосъдието!!!????Айде ВСС да си бият камшика, май Цецко ги шунтира като кадроваци!! Е гати смеха, е гати милиционерщината!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.