Новият сръбски премиер протегна ръка за помирение към Сараево

Новият сръбски премиер Александър Вучич направи първото си посещение в чужбина, след като пое длъжността в съседната република Босна и Херцеговина, като демонстрира желание за помиряване между двете страни, чиито отношение са силно обременени от войната и многохилядните жертви при разпадането на бивша Югославия през първата половина на 90-те години на миналия век.

 

Сръбският премиер заяви в Сараево, че е пристигнал като приятел, като представител на страна, която уважава териториалната цялост на Босна и Херцеговина, но и Република Сръбска, и която иска да гради доверие и несравнимо по-добри отношения, предаде Танюг, цитирана от БТА във вторник.

 

Очаквам, че това желаят и в Босна и Херцеговина. Не е необходимо да има много любов, но трябва да има почитане и уважение. От сръбска страна имате това. Без никакво лицемерно ухажване, това е най-почтеното нещо, което Сърбия може да направи и това е и нещото, което Сърбия желае от Босна, заяви Вучич на пресконференция след среща с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда.

 

За сръбския премиер пред сградата на босненското правителство бе организирано тържествено посрещане с военни почести и изпълнение на химните на двете държави.

 

Беванда заяви, че разговорите с премиера на Сърбия са протекли в атмосфера на дълбоко уважение, без комплекси и с редица конкретни предложения.

 

Ние сме съседи, това е факт и никой не може да промени това. Трябва да се гледа напред, това трябва да бъде приоритет. Трябва да имаме честни и чисти отношения, заяви Беванда на съвместната пресконференция с Вучич.

 

Той каза, че е разговарял с Вучич по въпроси за границите, наследството на СФРЮ, а

приоритет е било икономическото сътрудничество. Беванда каза, че посещението на Вучич му позволява да продължи с изграждането на добри отношения в региона, на които държи.

Споделяне

Още от Европа