Новият Световен търговски център в Ню Йорк е готов

ЕПА/БГНЕС

Новият Световен търговски център в Ню Йорк е готов 12 години след атентатите от 11 септември, предадоха световните агенции.

Небостъргачът ще се бори да се нарече най-високата кула в САЩ след като беше поставена и последната част на върха му-  металната мачта, която ще служи като антена.

Тя е висока 124 метра и тежи 758 тона. С нея 104-етажната сграда вече е висока 541 метра, или 1776 фута като жест на почит към 1776 г., когато САЩ отвоюват независимостта си от Великобритания.

Небостъргачът, известен като One World Trade Center (Единен световен търговски център) или Freedom Tower (Кула на свободата), е централният елемент на новия комплекс, който се строи на мястото на атентатите от 11 септември 2001 г.Тогава при срутването на кулите близнаци на тогавашния Световен търговски център загинаха близо 3000 души.

Новата кула ще започне работа през 2014 г., като в нея ще се настанят главно финансови фирми.

С поставянето на върха новият Световен търговски център се бори да стане най-високата кула в западния свят и третата най-висока в цял свят след Бурдж Халифа (829 метра) в Обединените арабски емирства и хотел "Маках ройъл клок тауър" (601 метра) в Саудитска Арабия.

Някои строителни експерти обаче оспорват дали височината на последната част от кулата трябва да се брои за част от сградата или само за антена, което има значение за измерването на общата височина.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?