Новият търг за завода за столичния боклук е за 166 млн. лв.

За 166 млн. лв. без ДДС ще играят кандидатите за строителство на завода за боклука на София. Това става ясно от обявената обществена поръчка на Столична община, публикувана в регистъра на обществените поръчки и на сайта на общината.

Крайният срок за подаване на оферти е 29 март, като предложенията ще бъдат отворени на 2 април.

Това е втори търг за избор на строител, след като първия беше прекратен по настояване на Брюксел. Мотивът беше високата цена, дадена от победителя - българо-германския консорциум “Хут – Станилов”. Тя беше 174 млн. лв. без ДДС.

При първия търг Столичната община не беше посочила индикативна стойност на проекта, като гаранцията за участие беше 100 хил. лв. Сега при новия търг гаранцията за участие е увеличена седем пъти - 700 хил. лв.

Намален е и срокът за строителството на завода – от 35 на 31 месеца. От тях за проектирането на завода са предвидени 19 месеца, което означава, че строителството му едва ли ще започне и през 2013 г. Самото строителство е планирано да отнеме 10 месеца, а още 12 месеца са за съобщаване на дефекти при работа на завода.

За всяка от последните три години кандидатите за строеж на завода трябва да са имали оборот от 250 млн. лв.

Заводът за боклука трябва да обработва 410 хиляди тона отпадъци годишно, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. От тях трябва да се произведат 154 000 тона RDF гориво, което ще се използва в “Топлофикация София”, 70 хиляди тона компост и 14 000 тона рециклируеми отпадъци. Количеството отпадък, което ще се депонира на строящото се сметище край село Яна е 113 000 тона.

За победител в търга ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Оценката на техническото предложение ще се формира от четири показателя - продукти и изходящи потоци материали, потребление на електроенергия, на вода и на гориво. За всеки от тях максимално могат да се получат 25 точки. Отделно се взима предвид и предлаганата цена, която също може да донесе до 100 точки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?